آزار، اذیت و قلدری سایبری یک نگرانی فزاینده و رو به رشد است. با این حال نکات و ابزارهای عملی وجود دارد که میتوانید با استفاده از آنها، به فرزندانتان بیاموزید که چگونه انتخابهای هوشمندانهتر و ایمنتری داشته باشند تا در نتیجه، لحظات سالمی را در دنیای آنلاین خود تجربه کنند.
اولین و بهترین راه برای محافظت از فرزندتان در برابر آزار و اذیت سایبری این است که از همان ابتدا، به صورت فعالانه علاقهمندی و اهتمام خود را نشان دهید. فرزندان شما به همان اندازه که در دنیای واقعی به محبت و حمایت شما نیاز دارند، در دنیای مجازی نیز به آن نیازمندند.به یاد داشته باشید آنچه که فرزند شما در معرض آن قرار میگیرد، به نحوه استفاده او از اینترنت و آزادیهایی که شما به او دادهاید، بستگی دارد. به عنوان مثال، کودکان و نوجوانانی که در شبکههای اجتماعی عضویت دارند، به احتمال بیشتری دچار قلدری سایبری میشوند، تصاویر و فیلمهای جنسی میبینند، اخبار و محتوای نامناسب را میخوانند و یا با غریبهها در تماس هستند.همچنان که شبکههای اجتماعی بر اساس محتوایی که در آنها منتشر میشود، برای عضویت محدودیت سنی قائل میشوند (مانند سن ۱۸ سال در اکانتهای عادی اینستاگرام)، کارشناسان فانوس نیز پیشنهاد میکنند تا پیش از سن مجاز، دسترسی فرزندانتان را به شبکههای اجتماعی فراهم نکنید. درباره سن مجاز استفاده از شبکههای اجتماعی، در بخش "توصیه بر اساس سن" بیشتر بخوانید.
با فرزندتان در مورد اینکه در فضای آنلاین، چه انتخابهای بهتری میتوانند داشته باشند صحبت کنید، هر چه زودتر بهتر!در اینجا چند بهانه و شروع خوب برای گفتوگو آورده شده است: ۱- قبل از انتشار مطالب، باید به آن فکر کرد. انتخابهایی که ما در دنیای آنلاین انجام میدهیم، معرف شخصیت ما هستند. با فرزندتان در مورد اینکه چگونه کارهایی که آنلاین انجام می دهد، تصویری از آنها را میسازد و به دیگران نشان می دهد، صحبت کنید. نتیجه چنین گفتوگویی، تمرکز بر این واقعیت باید باشد که: "نباید بدون فکر کردن و سنجیدن تمام جوانب، مطالبی را در شبکه اجتماعی (مثلا اینستاگرام) پست کرد." ۲- چه میزان باید از خودشان مطلب و محتوا به اشتراک بگذارند؟ در مورد خطرات اشتراکگذاری محتوا و اطلاعات شخصی، افشا کردن آدرس محل زندگی و مدرسه و نیز نحوه سوء استفاده دیگران صحبت کنید. همچنین این موضوع را طرح کنید که اشتراکگذاری افکار و احساسات شخصی چه خطراتی میتواند داشته باشد. ۳- مدت زمانی که آنلاین هستند، چقدر باید باشد؟ در مورد تأثیر احتمالی وقت گذراندن بیش از حد در دنیای آنلاین صحبت کنید و پیرامون «زمان خواب» و استراحتهای معقول و مورد نیاز در طول روز به یک توافق برسید. به عنوان یک خانواده فرصتهایی را ایجاد کنید تا همگی «آفلاین» شوید و با هم سرگرمی غیر دیجیتال داشته باشید. ایجاد یک توافق خانوادگی می تواند راهی سازنده برای تعیین مرزها باشد، پس توافقنامه Childnet را دریابید. ۴- بدانید فرزندتان در اینترنت چه میکند. با فرزندتان در مورد کارهایی که در اینترنت انجام میدهد و چیزهایی که میخواهد آنجا دنبال کند، صحبت کنید. از آنها در مورد نوع سایتهایی که مرور میکند و همچنین افرادی که در آنجا با آنها ارتباط دارد، سوال بپرسید. همواره در مورد کارهایی که نمیخواهید آنها به صورت آنلاین انجام دهند، صریح و واضح صحبت کنید.
یک راه ﻋﺎﻟﯽ ﺑﺮای ﺷﺮوع ﮔﻔﺖوﮔﻮﻫﺎی ﻣﺜﺒﺖ ﺧﺎﻧﻮادﮔﯽ در ﻣﻮرد اﻣﻨﯿﺖ دیجیتال و آنلاین و ﺗﻮاﻓﻖ ﺑﺮ ﺳﺮ اﻧﺘﻈﺎرات واﻟﺪین و ﻓﺮزﻧﺪان و تعیین ﻣﺮزﻫﺎی ﺷﻔﺎف
فانوس این مستند را برای شما به فارسی ترجمه کرده است
۱- اگر دیدند اتفاق وحشتناک یا بدی دارد میافتد، چه کار میتوانند انجام دهند؟
مهم نیست که شما به عنوان والدین، چه میزان اقدامات احتیاطی انجام میدهید، زیرا مواقعی وجود خواهد داشت که کودک شما از چیزی که دیده یا تجربه کرده است، احساس آسیب، ترس یا سردرگمی میکند.
بنابراین با آرامش در مورد آنچه دیدهاند، نحوه درک کردن آن و نیز کارهایی که می توانید با هم برای بهبود اوضاع انجام دهید، صحبت کنید.
۲- اگر اشتباه کنند یا کاری کنند که بعداً موجب پشیمان شود، چه کنیم؟
نکته مهم این است که در چنین شرایطی، فرزند شما با شخص مورد اعتمادی صحبت کند. سعی کنید عصبانی نشوید یا واکنش شدیدی نشان ندهید. نحوه حذف محتوا و جبران هرگونه آسیب ایجاد شده را با هم تمرین کنید. ممکن است صحبت کردن با شما برای آنها سخت باشد، بنابراین به آنها بگویید که در صورت نیاز به مشاوره، همیشه می توانند به صورت حصوری یا مجازی با یک مشاور مشخص مورد اطمینان تماس بگیرند. پیدا کردن چنین مشاوری از وظایف مهم شما قبل از وقوع حادثه است.
۳- چگونه می توانند بدانند که به چه چیزی و به چه کسی در اینترنت اعتماد کنند؟
روزانه حجم انبوهی از محتوا در دنیای مجازی تولید میشود که اساسا ساختگی یا اغراقآمیز هستند. چنین مطالبی ممکن است به مخاطب فشار زیادی وارد کند که: "ببینید چه لحظات خوبی را سپری میکنیم!". همیشه این احتمال وجود دارد که صاحب یک حساب کاربری، دقیقا همان چیزی نباشد که میگوید و معمولا حقیقت زندگی افراد با ظاهر اکانتشان متفاوت است. پس به فرزندانتان بیاموزید که همیشه پیرامون آنچه میبینند، تفکر انتقادی داشته باشند، یعنی از خود بپرسند که "واقعا راست میگه؟!" و اگر چیزی کاملا درست و سر راست به نظر نمیرسد، با شما صحبت و مشورت کند. به آنها بیاموزید که هرگز و تحت هر شرایطی، بدون اطلاع والدین ملاقات با فردی که به صورت آنلاین با او آشنا شدهاید، ایده خوبی نیست.
۴- کودکان و نوجوانان چگونه می توانند دنیای آنلاین را برای دیگران و همنوعان خود بهتر کنند؟
همه ما، خواه یا ناخواه ردپای دیجیتالی خود را به جا میگذاریم و یک انتخاب صریح داریم: اینکه نقشمان در این دنیا مثبت و سازنده باشد یا منفی و ویرانگر. فرزندتان را تشویق کنید تا درباره ادبیاتی که استفاده میکند، مطالبی که میگوید و به اشتراک میگذارد، و اینکه چگونه میتواند روی دیگران تأثیر مثبت یا منفی بگذارد، تفکر کند.
بهعنوان مادر یا پدر، شما موظفید نحوه مشارکت فرزندتان در فضای مجازی و شبکههای اجتماعی و نیز اقداماتی که میبایست برای محافظت از او انجام دهید را تعیین کنید و در اینباره تصمیمهای جدی بگیرید.اقدامات زیر را دنبال کنید: ۱- خودتان دستگاههای هوشمند آنها (مانند موبایل، تبلت و کنسول بازی) را برای اولین بار راه اندازی کنید. همه دستگاههای هوشمند، دارای ابزارهای کنترلی هستند که میتوانید از آنها برای جلوگیری از دانلود برنامهها و بازیهای نامناسب، دیدن محتوای نامناسب استفادع کنید و مواردی که میتوانند با دیگران به اشتراک بگذارند (مانند لوکیشن) را محدود نمایید. ما در فانوس راهنمای راهاندازی و نحوه استفاده از طیف وسیعی از دستگاهها، برنامهها و پلتفرمهایی که کودکان و نوجوانان از آنها استفاده میکنند را به صورت گام به گام ارائه کردهایم و در قسمت تنظیمات کنترلی، میتوانید آنها را مطالعه کنید. ۲- قبل از فرزندتان، خودتان امتحان کنید احتمالاً خود شما از شبکههای اجتماعی استفاده میکنید، اما ممکن است بخواهید در مورد شبکههای اجتماعی که فرزندتان استفاده میکند یا میخواهد استفاده کند، اطلاعات کسب کنید. پس لازم است در ابتدا خودتان در آنها عضو شوید تا بتوانید آنچه را که فرزندتان میبیند، پیش از او تجربه کنید تا فرصتها و چالشهای آن را درک کنید. همچنین در سالهای اخیر، شبکههای اجتماعی مناسب برای کودکان به وجود آمده است تا کودکان و نوجوانان برای آنچه که قرار است در دوران جوانی و بزرگسالی در شبکههای اجتماعی نظیر اسنپچت و اینستاگرام با آن روبرو شوند، آمادگی پیدا کنند. ۳- برای تنظیمات حریم خصوصی زمان بگذارید. زمان جدی را اختصاص دهید و تنظیمات حریم خصوصی را به تناسب رشد و سن امروز فرزندتان بازبینی کنید. همیشه بهتر است فرض کنیم که تنظیمات در حالت پیشفرض و برای عموم هستند و باید بر این اساس شرایط شما و فرزندتان تغییر کنند. ما توصیه هایی پیرامون نحوه بهره برداری از تنظیمات حریم خصوصی در محبوب ترین شبکههای اجتماعی آماده کردهایم. ۴- یک پروفایل خوب اگرچه توصیه بسیاری از کارشناسان و قانونگذاران در سرتاسر دنیا، عدم استفاده کودکان و نوجوانان از شبکههای اجتماعی است که عمدتا برای بزرگسالان طراحی شدهاند (مانند اینستاگرام، اسنپ چت، تیک تاک و تلگرام)، اما در صورتی که فرزندتان در این شبکهها عضویت دارد، به جای نام خودشان از اسامی مستعار استفاده کنند و به جای تصویر نمایه (عکس پروفایل) خودشان، مثلا از یک عکس زیبا از از محیط زیست استفاده کنند. آنها را تشویق کنید که فقط با افرادی که در زندگی واقعی میشناسند دوست شوند و حالت حساب کاربری خود را بر روی خصوصی (Private) تنظیم کنند. در آخر از اشتراک گذاری اطلاعات شخصی مانند مدرسه، سن و محل زندگی خودداری نمایند. ۵- گفتوگو پیرامون دنیای بازی در برخی بازیها مانند Minecraft یا Roblox، برخی افراد عمدا سعی میکنند بازیکنان دیگر را بترسانند. در بازیهای چند نفره که در آن گیمرها با یکدیگر صحبت میکنند، ممکن است با ادبیات توهین آمیز یا آزار و اذیت مواجه شوند و مواردی از اغواگری کودکان نیز مشاهده شده است. بنابراین بسیار مهم است که فرزند شما بداند که چگونه سوء استفاده و رفتارهای غلط را گزارش کند و اگر چیزی باعث نگرانی او شده است، با شما در میان بگذارد.
مهم است که مکالمه با فرزندانتان را همیشه ادامه دهید و به آنچه آنها آنلاین انجام می دهند، اهتمام بدهید.در اینجا یک جعبه ابزار ضروری برای شما در نظر گرفتهایم.
خیر! علاوه بر انجام مراحل بالا، نکات زیر را همواره در نظر بگیرید:
تمامی ابزارها، در عین اثربخشی و هوشمند بودن، نمیتوانند پوشش کاملی ایجاد کنند. مطمئنترین گزینه نظارت با چشمانتان است!
بخش منابع و راهنماها دربردارنده اطلاعات مفید و کارشناسی است که در کنار تنظیمات کنترلی، بسیار مفید و اثر بخش است.
سیستمهای عامل دائما در حال به روز رسانی هستند. همواره تنظیمات کنترلی خود را با فانوس به روز کنید.