چگونه به فرزندانمان کمک کنیم تا آنچه را که دنیای آنلاین به اشتراک میگذارند، مدیریت و کنترل کنند؟ چگونه یاد بگیرند یک شهرت آنلاین مثبت و البته واقعی را ایجاد کنند تا در آینده، فرصتهای تحصیلی یا شغلیشان به مخاطره نیافتد.با فانوس، گام به گام این موضوع را مرور میکنیم.
مطمئن شوید که فرزندتان اثرات طولانی مدت هرکاریکه در دنیای دیجیتال انجام میدهد را به خوبی میداند و درک میکند. در این صورت او میتواند حضور مثبتی در فضای آنلاین داشته باشد. گفتوگو در موضوعات زیر، میتواند آگاهی فرزندتان را بالا برده و او را در مقابل خطرات ایمن کند.یک ایده خوب این است که قبل از شروع فعالیتهای آنلاین فرزندتان (خصوصا در شبکههای اجتماعی) با وی در مورد رد پایی که از خود به جای خواهد گذاشت، صحبت کنید. ۱- شهرت آنلاین از کجا به وجود میآید؟ منبع اصلی، مطالبی است که خودمان در مورد خودمان مینویسیم و پست میکنیم، خواه در یک وبلاگ و خواه در شبکههای اجتماعیمان. منشا دوم، پستها و نظراتی است که دیگران پیرامون ما مینویسند یا به اشتراک میگذارند. مثلا عکس دسته جمعی که یکی از دوستان یا اعضای خانواده در اینستاگرام خود منتشر میکند، حتی اگر دیگر افراد حاضر در عکس را تگ یا منشن هم نکند، به صورت ناخواسته یک رد پای دیجیتال از آنها به وجود میآورد. ۲- آیا در اینترنت فضای خصوصی و امن وجود دارد؟ به فرزند خود بیاموزید که خصوصی نگه داشتن چیزهای آنلاین دشوار است و هیچگاه تضمینی برای آن وجود ندارد. حتی بهترین دوستان هم میتوانند پیامهایی را که از آنها خواستهاید خصوصی نگه دارند را علنی کنند. پس کودکان باید بدانند اگر نمیخواهند چیزی را هزاران نفر از جمله خانوادهشان ببینند، اساسا نباید آن را پست کنند. ۳- دامنه تاثیرات چقدر است؟ کودکان باید درک کنند که اقدامات آنلاین آنها نه تنها بر خودشان، بلکه بر دیگران نیز تأثیر بگذارد. آنها همیشه باید مطمئن باشند که اگر در مورد دیگران مطلبی مینویسند یا عکس و ویدیویی از آنها منتشر میکنند، آنها از چنین کاری رضایت دارند. همچنین نظرات تند و زننده آنها شاید در حال حاضر از چشم آنها و دیگران مخفی بماند، اما در آینده ممکن است در معرض دید و توجه آنها قرار بگیرد. بنابراین قبل از فشردن دکمه انتشار و پست، باید فکر کنیم. ۴- پروفایلهایی که استفاده نمیشود را غیرفعال و حذف کنید هنگامی که فرزند شما از پروفایل خود در شبکههای اجتماعی یا یک وب سایت مشخص استفاده نمیکند، ایده خوبی است که حساب کاربری او را غیرفعال یا حذف کنید. این بدان معنی است که حساب دیگر فعال نیست و نباید به صورت آنلاین قابل جستوجو باشد. با این حال، مطمئن شوید که کاملاً این کار به درستی انجام شده است، چرا که حذف اکانت، همیشه از اشتراکگذاری اطلاعات جلوگیری نمیکند (مثلاً Google Photos حتی پس از حذف برنامه به جمعآوری اطلاعات ادامه میدهد)
رفتار شما به عنوان پدر یا مادر، نقش تعیین کنندهای در الگو گرفتن فرزند شما دارد. وقتی شما برای رد پای دیجیتال خود اهمیت قائل شوید، اخلاق و احترام را در نظراتی که در شبکههای اجتماعی میگذارید رعایت کنید، حریم خصوصی افراد را حفظ کنید و به آنها آسیب نرسانید و در یک کلام، شهرت آنلاین قابل قبولی برای خود بسازید که در زمینههای شغلی و تحصیلی به رشد شما کمک کند، همه اینها میتواند بهترین الگو را برای فرزندانتان ایجاد کند.
فرزند شما می تواند از حضور آنلاین خود برای ایجاد شهرت مثبت برای خود استفاده کند - به عنوان مثال با نوشتن یک وبلاگ در مورد موضوعی که به آن علاقه دارد.همچنان توصیه کارشناسان، عدم استفاده از شبکههای اجتماعی قبل از رسیدن به سن قانونی و مجاز است. با این حال ۳ نکته و توصیه ساده برای ایمن نگهداشتن و جهتدهی مثبت به کودکان و نوجوانان ارائه میشود: خلاق بودن فرزند خود را تشویق کنید تا از بسترهای اجتماعی برای نشان دادن مهارتها و استعدادهای خود استفاده کند. مثلا از یوتیوب برای ساخت و انتشار ویدیو استفاده کند و خلاقیتها و ابتکارات فردی خود را نمایش دهد. شما همچنین می توانید آنها را تشویق کنید که پروژههای مدرسه و دستاوردهای تحصیلی خود را از این طریق منتشر کند. دوستانه بودن در شبکه های اجتماعی در نگاه اغلب مردم، "خوب بودن" ساده به نظر میرسد، اما در عمل و در بزنگاههای مختلف، رعایت اصول اخلاقی آسان نیست. بنابراین کودکان و نوجوانان را تشویق کنید تا به جای خرده گرفتن و عیب یابی، در زمان پست گذاشتن و نظر دادن، نقاط مثبت دوستانشان را برجسته کنند، نظرات سازندهای بدهند و تلاشهای دیگران را پروموت کنند. معتبر بودن و فیک نبودن همیشه بخش زیادی از مردم به دلایل مختلف، هویت واقعیشان را در اینترنت و در پلتفرمهای شبکههای اجتماعی مخفی میکنند و یا در مورد زندگیشان، اغراق کرده و مسائل غیرواقعی را مانند حقیقت نمایش میدهند. کودکان و نوجوانان نیز از این امر مستثنی نیستند و صفحات آنها، رابطه حقیقی با زندگی واقعیشان ندارد. بنابراین مهم است که آنها را تشویق کنیم که در شبکههای اجتماعی، خودِ واقعیشان را نشان دهند و از بازتاب دادن نیمی از حقیقت یا مسائل جعلی خودداری کنند، چراکه علاوه بر صحیح نبودن چنین چیزی، ممکن است نتایج معکوس و مشکلات دامنهداری را ایجاد کند.
مهم است که مکالمه با فرزندانتان را همیشه ادامه دهید و به آنچه آنها آنلاین انجام می دهند، اهتمام بدهید.در اینجا یک جعبه ابزار ضروری برای شما در نظر گرفتهایم.
فانوس این مستند را برای شما به فارسی ترجمه کرده است
۱- اگر دیدند اتفاق وحشتناک یا بدی دارد میافتد، چه کار میتوانند انجام دهند؟
مهم نیست که شما به عنوان والدین، چه میزان اقدامات احتیاطی انجام میدهید، زیرا مواقعی وجود خواهد داشت که کودک شما از چیزی که دیده یا تجربه کرده است، احساس آسیب، ترس یا سردرگمی میکند.
بنابراین با آرامش در مورد آنچه دیدهاند، نحوه درک کردن آن و نیز کارهایی که می توانید با هم برای بهبود اوضاع انجام دهید، صحبت کنید.
۲- اگر اشتباه کنند یا کاری کنند که بعداً موجب پشیمان شود، چه کنیم؟
نکته مهم این است که در چنین شرایطی، فرزند شما با شخص مورد اعتمادی صحبت کند. سعی کنید عصبانی نشوید یا واکنش شدیدی نشان ندهید. نحوه حذف محتوا و جبران هرگونه آسیب ایجاد شده را با هم تمرین کنید. ممکن است صحبت کردن با شما برای آنها سخت باشد، بنابراین به آنها بگویید که در صورت نیاز به مشاوره، همیشه می توانند به صورت حضوری یا مجازی با یک مشاور مشخص مورد اطمینان تماس بگیرند. پیدا کردن چنین مشاوری از وظایف مهم شما قبل از وقوع حادثه است.
۳- چگونه می توانند بدانند که به چه چیزی و به چه کسی در اینترنت اعتماد کنند؟
روزانه حجم انبوهی از محتوا در دنیای مجازی تولید میشود که اساسا ساختگی یا اغراقآمیز هستند. چنین مطالبی ممکن است به مخاطب فشار زیادی وارد کند که: "ببینید چه لحظات خوبی را سپری میکنیم!". همیشه این احتمال وجود دارد که صاحب یک حساب کاربری، دقیقا همان چیزی نباشد که میگوید و معمولا حقیقت زندگی افراد با ظاهر اکانتشان متفاوت است. پس به فرزندانتان بیاموزید که همیشه پیرامون آنچه میبینند، تفکر انتقادی داشته باشند، یعنی از خود بپرسند که "واقعا راست میگه؟!" و اگر چیزی کاملا درست و سر راست به نظر نمیرسد، با شما صحبت و مشورت کند. به آنها بیاموزید که هرگز و تحت هر شرایطی، بدون اطلاع والدین ملاقات با فردی که به صورت آنلاین با او آشنا شدهاید، ایده خوبی نیست.
۴- کودکان و نوجوانان چگونه می توانند دنیای آنلاین را برای دیگران و همنوعان خود بهتر کنند؟
همه ما، خواه یا ناخواه ردپای دیجیتالی خود را به جا میگذاریم و یک انتخاب صریح داریم: اینکه نقشمان در این دنیا مثبت و سازنده باشد یا منفی و ویرانگر. فرزندتان را تشویق کنید تا درباره ادبیاتی که استفاده میکند، مطالبی که میگوید و به اشتراک میگذارد، و اینکه چگونه میتواند روی دیگران تأثیر مثبت یا منفی بگذارد، تفکر کند.
خیر! علاوه بر انجام مراحل بالا، نکات زیر را همواره در نظر بگیرید:
تمامی ابزارها، در عین اثربخشی و هوشمند بودن، نمیتوانند پوشش کاملی ایجاد کنند. مطمئنترین گزینه نظارت با چشمانتان است!
بخش منابع و راهنماها دربردارنده اطلاعات مفید و کارشناسی است که در کنار تنظیمات کنترلی، بسیار مفید و اثر بخش است.
سیستمهای عامل دائما در حال به روز رسانی هستند. همواره تنظیمات کنترلی خود را با فانوس به روز کنید.