در این بخش، نکاتی را در مورد نحوه استفاده از ابزارهای کنترلی میآموزیم که برای فیلتر یا همان مسدود کردن محتوای نامناسب در دستگاه کودکان مفید است.به علاوه، راهکار موثر همیشگی که همان گفتوگو با فرزندانمان است را بررسی میکنیم.
نظارت بر فعالیتهای فرزندانمان در اینترنت بسیار ضروری است. با وجود پیشرفت ابزارهای کنترلی و نظارتی در سیستمهای عامل و توسعه برنامههای گوناگون، به دلیل گستردگی اینترنت، پیچیدگیهای فنی در تکنولوژی و پیشرفت روزافزون سود جویان و سوء استفاده کنندگان از کودکان و نوجوانان، باز هم نمیتوان صرفا به این ابزارها تکیه کرد. نه اینکه این ابزارها ناکارآمد باشد، هرگز. بدون استفاده از این ابزارها حتما نظارت ما ناقص خواهد بود.فراموش نکنیم که در کنار ابزارهای کنترلی، بهترین ابزار برای نظارت بر فرزندانمان نظارت با چشمانمان است! در ادامه چند مورد از ابزارهای کنترلی را معرفی میکنیم. شما میتوانید در بخش "ابزارهای کنترلی" فانوس، نحوه استفاده از آنها را مرحله به مرحله دریافت کنید.
شما به عنوان پدر یا مادر، میبایست تصمیماتی در مورد نحوه مشارکت فرزندتان در دنیای آنلاین و شبکههای اجتماعی بگیرید و موظفید برای محافظت از آنها، اقداماتی را انجام دهید. ۱- تنظیمات کنترلی را فعال کنید در تمام دستگاههایی که متعلق به فرزندتان هست یا از آن استفاده میکند (مانند موبایل، تبلت، کامپیوتر، تلویزیون هوشمند، کنسول بازی و حتی مودم و روتر) تنظیمات کنترلی را فعال کنید تا بتوانید هم بر فعالیتشان نظارت کنید و هم محتوای نامناسب را مسدود نمایید.به بخش تنظیمات کنترلی بروید و گام به گام مراحل را دنبال کنید. ۲- سرچ گوگل را ایمن کنید با فعال کردن امکان Safe Search بخش زیادی از محتوای نامناسب را از نتیجه سرچ گوگل حذف میکنید. ۳- پاپ آپ ها را ببندید با نصب برنامههای رایگان یا کرک شده یا ورود به سایتهای نا ایمن و سایتهایی که خدمات پولی را رایگان ارائه میدهند (مثلا سایتهای پخش زنده فوتبال)، معمولا پاپهای بسیاری بر روی مرورگرها ظاهر میشوند.خود مرورگرها امکانات و افزونههای کارآمدی برای مسدودکردن این موضوع دارند که میتوانید راهنمای آن را در فانوس بخوانید. ۴- خودتان سایتهای نامناسب را ببنیدید با فعال کردن تنظیمات کنترلی در سیستم عاملهایی نظیر اندروید، iOS، مک و ویندوز، قادر خواهید بود خودتان به صورت دستی برخی از سایتهای ناایمن را فیلتر کنید.چرا این موضوع مهم است؟ چون بسیاری از سرویسهای مسدودسازی سایتهای نامناسب، برای محتوای فارسی و سایتهای فارسیزبان، عملکرد مناسبی ندارند و خصوصا سایتهای زرد و گمراه کننده را شناسایی نمیکنند. پس این وظیفه شماست که در تاریخچه مرورگرشان، سایتهایی که مرور میکنند را بررسی کنید و اگر خودتان نیز با سایت نامناسبی برخورد میکنید، آن را به لیست سیاه دستگاه فرزندتان اضافه کنید. ۵- قبل از فرزندتان، خودتان ببینید و تجربه کنید در مورد اپها، بازیها و فیلم و سریال، بهترین ابزار نظارتی این است که ابتدا خودتان ببینید و بررسی کنید تا ناگهان غافلگیر و سورپرایز نشوید.اگر نمیتوانید، در سایتهایی نظیر Common Sense Media نظرات کارشناسان و نظرات والدین و خود کودکان را مطالعه کنید تا به جمع بندی برسید. ۶- حریم خصوصی را در شبکههای اجتماعی تنظیم کنید توصیه کارشناسان این است که قبل از سن تعیین شده (معمولا ۱۸ سال) تلاش کنید که فرزندتان در شبکههای اجتماعی معروف نظیر اینستاگرام، تیک تاک، تلگرام، فیس بوک و توئیتر حضور نداشته باشند. حتی حضور در پیام رسانهایی نظیر واتساپ هم بی خطر نیست. اما در صورتیکه فرزندتان در این شبکهها حضور دارد، تنظیمات حریم خصوصی را در آن فعال کنید و از آنها بخواهید که صرفا در حالت خصوصی (Private) اکانت خود را مدیریت کنند و از ارتباط و چت با غریبهها بپرهیزند.
در کنار استفاده از ابزارهای کنترلی، از بهترین راهکارمسدودسازی سایتهای مناسب نیز استفاده کنید:
به محض اینکه فرزندتان شروع به استفاده از اینترنت کرد، باید در مورد آنچه ممکن است در آنجا مرور کند، با او صحبت کنید. به آنها کمک کنید بفهمند که گاهی اوقات احتمالا با چیزهایی برخورد میکنند که ترجیح میدادند به صورت عادی نبینند یا شما ترجیح می دهید آنها چنین مواردی را نبینند. سعی کنید این مکالمات را به طور منظم انجام دهید. چرایی محدودیتهای سنی در اپها و فیلمها و نیز سایتهای نامناسب را توضیح دهید بسیاری از سایتها دارای محدودیت حداقل سن ۱۳ سال هستند (این مسئله شامل وبسایت هایی مانند یوتیوب و فیسبوک هم میشود.) به فرزندتان توضیح دهید که محدودیتهای سنی برای محافظت از او در برابر محتوای نامناسب به وجود آمده است. با والدین دیگر و مسئولین مدرسه صحبت کنید از سایر والدین و مدرسه فرزندتان بپرسید که از چه قوانینی پیروی می کنند و چه توصیه هایی دارند. به دستورالعملهای اساسی عمل کنید کارهایی که فرزندتان دوست دارد به صورت آنلاین انجام دهد را بیابید، سپس اجازه دهید از بهترین وب سایتها، برنامهها و بازیهایی که مناسب سن او هستند استفاده کنند. مثلا برای جستوجو، از یک موتور جستوجوی ایمن که برای کودکان ایجاد شده (نظیر کیدزسرچ) استفاده کنید یا حالت Google SafeSearch را در جستوجوی گول روشن کنید و حالت امن YouTube را تنظیم کنید تا مطمئن شوید نتایج مناسب سن خود را میبینند. آرام و (برای فرزندتان) اطمینان بخش باشید فضایی را ایجاد کنید که فرزندتان در هر حال به شما مراجعه کند. مثلا اگر در فضای مجازی چیزی او را ناراحت کرد، با علاقهمندی به شما مراجعه کند و با خودتان آن را در میان بگذارد. اگر چنین قابلیتی ندارید، از یک بزرگسال قابل اطمینان در اطرافیانتان یا یک مشاور کمک بگیرید. تفکر انتقادی را تشویق کنید به آنها کمک کنید فکر کنند که چرا دوست دارند فعالیتهای خاصی را آنلاین انجام دهند تا به شروع به ایجاد تفکر انتقادیشان کمک کرده باشید. در مورد اینکه چه چیزی جعلی و چه چیزی واقعی است، صحبت کنید به آنها نشان دهید که همه چیزهایی که آنلاین می بینند درست نیست و برای هر محتوا و اخبار آنلاینی که میبینند، منابع دیگر را بررسی کنند. در این باره میتوانید راهکارهای اخبار جعلی در فانوس را مرور کنید. از داستان و اخبار واقعی برای شروع گفتگو استفاده کنید به محض اینکه آنلاین شدند صحبت در مورد ایمنی آنلاین را شروع کنید که یکی از بهترین گزینههای شروع برای آن، استفاده از داستانهای واقعی است. در مورد روش های مثبت استفاده از فناوری صحبت کنید نشان دهید که نقش مهم فناوری و اینترنت را در زندگی آنها درک میکنید و به علاوه، راهکارهای جدیدی را به آنها نشان دهید.
مهم است که مکالمه با فرزندانتان را همیشه ادامه دهید و به آنچه آنها آنلاین انجام می دهند، اهتمام بدهید.در اینجا یک جعبه ابزار ضروری برای شما در نظر گرفتهایم.
فانوس این مستند را برای شما به فارسی ترجمه کرده است
خیر! علاوه بر انجام مراحل بالا، نکات زیر را همواره در نظر بگیرید:
تمامی ابزارها، در عین اثربخشی و هوشمند بودن، نمیتوانند پوشش کاملی ایجاد کنند. مطمئنترین گزینه نظارت با چشمانتان است!
بخش منابع و راهنماها دربردارنده اطلاعات مفید و کارشناسی است که در کنار تنظیمات کنترلی، بسیار مفید و اثر بخش است.
سیستمهای عامل دائما در حال به روز رسانی هستند. همواره تنظیمات کنترلی خود را با فانوس به روز کنید.