به صورت خلاصه، محتوای نامناسب شامل اطلاعات یا تصاویری است که کودک شما را ناراحت و مضطرب می کند، مطالبی که از اساس نامناسب هستند، در رشد آنها تاثیر منفی دارند و بعضا برای مخاطب بزرگسال طراحی و تولید شده است، مانند اخبار حوادث، جنگ و آمار مرگ و میر در فجایعی مانند همهگیری کرونا در روزنامهها و خبرگزاریها..چنین محتوایی که بعضا شامل اطلاعات نادرست یا گمراه کننده نیز هست، ممکن است کودک یا نوجوان شما را به سمت رفتار غیرقانونی، افراطی یا خطرناک سوق دهد و یا وسوسه کند.
از آنجایی که در عصر ما، کودکان در سنین پایینتر در دنیای آنلاین فعال میشوند، احتمال برخورد با محتوای نامناسب بیشتر میشود، اما نکته مهم این است که همه اینها به نوع فعالیتی برمیگردد که فرزندانتان انجام میدهند.محتوای نامناسب میتواند در قالبها و فرمهای مختلفی در معرض کودکان قرار بگیرد، یعنی در دستگاههای هوشمند مختلف و در پلتفرمهای متنوع. به عنوان نمونه:- میتواند یک پاپ آپ تبلیغاتی (پنجرههایی که به صورت خودکار در سایتها و اپها باز میشوند) در یک بازی رایگان باشد.- میتواند ویدیوهای غیراخلاقی و جنسی باشد، که با کاراکترهای انیمیشنهای کودکان ساخته شده است.- میتواند انجمن یا تالار گفتمان آنلاینی باشد (Forum) که خودآزاری را تبلیغ می کند- میتواند نتیجه جستوجوی یک عبارت معمولی باشد، چراکه بر خلاف تصور رایج، نتایج سرچ هر عبارتی در تمامی موتورهای جستوجو، گاها حاوی نامناسبترین و نامرتبطترین مطالب است.
عضویت در شبکههای اجتماعی، پیش از رسیدن به حداقل سن مجاز
انجام بازیها و استفاده از اپهایی که مناسب سن فرزندانمان نیستند
تماشای سرویسهای پخش زنده که ممکن است محتوای نامناسب را نشان دهد و یا ناخودآگاه تصویر فرد در آن مورد سوء استفاده قرار بگیرد.
۵۶ درصد از افراد ۱۱ تا ۱۶ ساله، تجربه مشاهده مطالب صریح و نامناسب را در منابع آنلاین داشتهاند.
یک کودک از هر ده کودک ۸ تا ۱۱ سالهای که در محیط آنلاین هستند، تجربه مشاهده محتوای بد یا نگران کننده را داشتهاند.
ممکن است مواردی که شما فکر میکنید برای فرزندتان نامناسب است، با دیدگاه فرزند شما و حتی سایر والدین متفاوت باشد! همچنین سن و سطح بلوغ فرزندتان در تعیین مصادیق این موضوع اثرگذار است.چنانکه گفتیم، محتوای نامناسب شامل اطلاعات یا تصاویری است که کودک شما را ناراحت و مضطرب می کند، مطالبی که از اساس مناسب نیست یا مخاطبش بزرگسالان است.انواع محتوای نادرست میتواند شامل موارد زیر شود: ۱- مطالب مستهجن و پورنوگرافی۲- محتوای حاوی دشنام۳- سایتهایی که خرابکاری (Vandalism)، جنایت، تروریسم، نژادپرستی، اختلالات غذایی و حتی خودکشی را تشویق و ترویج میکنند۴- تصاویر، ویدیوها یا بازیهایی که تصاویر خشن یا آزار و اذیت انسانها یا حیوانات را نشان میدهد۵- سایتهای قمار۶- اتاقهای گفتگو و چترومهای کنترلنشده (جایی که هیچکس بر مکالمه نظارت نمیکند و نظرات نامناسب امکان انتشار دارند)، مانند اتاقهای گفتوگو در شبکه اجتماعی کلاب هاوس.۷- تبعیض جنسیتی و جنسیت زدگی، مثلا سایتهایی که تصاویر زنان را در پوزهای غیرمناسب عرضه میکنند و از ویژگی زنانگی آنها، سوء استفاده میکنند.۸- اخبار اعم از خبرهای حوادث، جنگ و آمارهای مرگ و میر در فجایعی مانند همهگیری کرونا و نیز اخبار گمراه کننده در سایتهای زرد
سه راه کلی وجود دارد که متوجه شوید که آیا یک محتوای مشخص، برای فرزندتان مناسب است یا خیر.۱- قبل از فرزندتان، خودتان آن را تجربه و ارزیابی کنید.۲- از رتبهبندی خود پلتفرمها استفاده کنید: بسیاری از پلتفرمهای عرضه فیلم، انیمیشن، بازی و اپ، نوعی رتبهبندی ارائه میکنند که در مورد میزان خشونت و صراحت محتوای جنسی، هر محصول را برچسب گذاری میکند.۳- بازخوردها و نظرات کارشناسان، پدران و مادران و خود کودکان را در سایتهایی که این محصولات را برای کودکان بررسی و رتبهبندی میکنند، مطالعه کنید. یکی از معروفترین این پایگاهها، وبسایت Common Sense Media است. در یوتیوب نیز موارد بسیاری از این دست وجود دارد.
مانند Apple App Store و Google Play Store رتبه بندی سنی وجود دارد که مشخص میکند این اپ، مناسب چه گروه سنی است. راهنمای جامع فانوس در این باره شما را راهنمایی میکند.
یک رتبه بندی از طزف اتحادیه اروپایی برای دستهبندی کردن بازیها بر اساس گروههای سنی است و پارامترهای در نظر گرفته شده برای آن، میزان خشونت، نوشیدنیهای الکی و مسائل جنسی است.
رعایت حداقل سن مجاز برای عضویت فرزندتان در شبکههای اجتماعی، از بسیاری از خطرها جلوگیری میکند.در بخش پورنوگرافی توضیح دادهایم که در بسیاری از شبکههای اجتماعی نظیر اینستاگرام، نمایش سافت پورن مجاز است.
بسیاری از پلتفرمهای موسوم به "شبکههای نمایش خانگی" در کنار فیلمها، سریالها، مستندها و انیمیشنهای خود، رتبهبندی سنی ارائه میکنند، حتما پیش از نمایش به آنها توجه کنید.
اگر خودتان نمیتوانید، بازخوردها و نظرات کارشناسان و والدین را در سایتهای تخصصی ماند Common Snse Media مطالعه کنید
نظارت بر آنچه فرزند شما در حال مشاهده است دشوار است، زیرا اولا کودکان و نوجوانان علاقهای به این موضوع ندارند، در ثانی آنها می توانند به وسیله هر دستگاهی که به اینترنت متصل است، از جمله موبایل، تبلت، تلویزیون، کنسول بازی یا کامپیوتر، با چنین مطالبی مواجه شود.گاهی اوقات فرزند شما ممکن است تصادفاً به سایت های نامناسب برخورد کند، مثلا از طریق برنامههایی که بر روی موبایل خود نصب کرده، یا برنامههای قفل شکستهای که بر روی کامپیوتر خود دانلود کرده و یا از طریق پیوندها (لینکها) که توسط دوستانش دریافت کرده است.توجه داشته باشید که رد و بدل کردن فایل، همیشه به صورت آنلاین نیست، از طریق بلوتوث، فلش و برنامههای به اشتراک گذاری نظیر Air Drop و ShareIt این کار به آسانی و بدون نیاز به اینترنت انجام میشود.با این وصف، لزوم استفاده از ابزارها و تنظیمات کنترلی بسیار مهم میشود. با این ابزارها شما میتوانید امکان دسترسی به سایتها و پلتفرمهای غیر ایمن بسیاری را مسدود کنید.به علاوه، آمادهسازی فرزندتان برای آنچه ممکن است با آن مواجه شود، بسیار حیاتی است تا مطمئن شوید در صورت برخورد با محتوای نامناسب، از پس آن برخواهد آمد.
خیر! علاوه بر انجام مراحل بالا، نکات زیر را همواره در نظر بگیرید:
تمامی ابزارها، در عین اثربخشی و هوشمند بودن، نمیتوانند پوشش کاملی ایجاد کنند. مطمئنترین گزینه نظارت با چشمانتان است!
بخش منابع و راهنماها دربردارنده اطلاعات مفید و کارشناسی است که در کنار تنظیمات کنترلی، بسیار مفید و اثر بخش است.
سیستمهای عامل دائما در حال به روز رسانی هستند. همواره تنظیمات کنترلی خود را با فانوس به روز کنید.