سیستم عامل MacOS به صورت ذاتی دارای امکاناتی قوی برای محافظت از کودکان شماست. شما میتوانید استفاده فرزندانتان از برخی ویژگیها و برنامههای خاص در مک بوک یا آی مک را محدود کنید و دسترسی به هریک از برنامهها و بازیها را قطع و یا محدود نمایید. راهنمای این بخش مشابهت فراوانی با تنظیمات سیستم عامل iOS و iPadOS دارد.
مدیریت نصب اپها
زمانبندی استفاده
مسدودی محتوای جنسی
محتوای اپ استور
بازیهای آنلاین و آفلاین
جستجوی Siri
امکانات اپها
دریافت لوکیشن کودک
فیلتر سایتها
گیم سنتر
در این سیستم عامل، تنظیمات کنترلی در بخشی به نام Screen Time قرار داده شده است و به معنی زمان صفحه نمایش است. ۱- در ابتدا، برنامه System Preferences را باز کنید. ۲- گزینه Screen Time را پیدا کرده و بر روی آن کلیک کنید ۳- بر روی Options (سمت چپ پایین صفحه) کلیک کرده و گزینه Turn On را بزنید. ۴- از قسمت Share accross devices میتوانید فعالیت این دستگاه را از طریق دستگاه خودتان پیگیری کنید که افعال شدن آن نیازمند ورود دو مرحلهای است.
۵- بخش دوم مربوط به فعالسازی رمز عبور برای این بخش است. با روشن کردن گزینه Use Screen Time Passcode، تغییر تنظیمات فقط توسط شما انجام میپذیرد. ۶- پس از روشن کردن آن، از شما میپرسد که ادارهکننده یا ادمین این دستگاه چه کسی است؟ البته خود اپل توصیه میکند که این دستگاه توسط اکانت دیگری اداره شود تا ایمنی بیشتری بر روی دستگاه کودک شکل بگیرد.به هر حال، گزینه Allow this user to administer this computer به همین اکانت (که باید متعلق به خود کودک باشد) اجازه مدیریت دستگاه را میدهد و گزینه دوم امکان وارد کردن اول آیدی جدید برای مدیریت این دستگاه را به شما میدهد. ۷- پس از انتخاب گزینه مورد نظر، گزینه Next را بزنید.
۸- به بخش Screen Time خوش آمدید! در اینجا شما میتوانید بر عملکرد کودکتان نیز نظارت کنید. در بخش App Usage میزان استفاده از برنامهها را به تفکیک هر روز مشاهده میکنید. در بخش Notification اعلانهای دریافت شده از برنامههای مختلف را میتوانید ملاحظه کنید. در بخش Pickups تعداد دفعاتی که از این دستگاه استفاده شده را به تفکیک روزها میتوانید مشاهده کنید.
۹- اولین ابزار این بخش، از دسترس خارجکردن دستگاه در زمانهای خاص است که به آن DownTime گفته میشود، مثلا میخواهید بعد از شام از بازیکردن یا استفاده از شبکههای اجتماعی جلوگیری شود. البته با فعالکردن این امکان، تماسها و پیامکها همچنان فعالاند. ۱۰- هر زمانی که اقدام به روشن کردن یا زدن Turn On بخش Downtime نمایید، دستگاه در همان لحظه از دسترس خارج میشود. ۱۱- اگر میخواهید این کار مطابق برنامه زمانی مشخص باشد، از گزینه Scheduled استفاده کنید کنید و با Turn On کردن آن و انتخاب گزینه Custom، برنامه زمانی خود را اعمال کنید.
۱۲- با انتخاب گزینه App Limits را انتخاب کنید. شما میتوانید مشخص کنید که فرزندتان در طول روز، چه مدت میتواند از انواع برنامهها و سایتها استفاده کند. مثلا می توانید برنامه ها و بازی های رسانه های اجتماعی را به دو ساعت در روز محدود کنید. ۱۳- حالا بر روی + کلیک کنید. تمام برنامههای این دستگاه به صورت دستهبندی شده نمایش داده شدهاند. شما میتوانید محدودیت را برای یک برنامه یا یک دستهبندی اعمال کنید. ۱۴- با انتخاب برنامه مورد نظر، از پایین و از گزینه Every Day میزان ساعت مورد نظر خود را وارد کنید. اگر میزان ساعت مورد نظر در روزهای هفته متفاوت است (مثلا روزهای تعطیل و غیر تعطیل)، بر روی Custom کلیک کنید. ۱۵- در انتهای لیست گزینه Websites وجود دارد. از این طریق میتوانید آدرس سایتهایی را اضافه کنید و به همان طریق، محدودیت زمانی برایشان ایجاد نمایید. ۱۶- در انتها با زدن بر روی Done، محدودیت مورد نظرتان اعمال خواهد شد
۱۷- با کلیک بر روی Always Allowed، شما میتوانید مخاطبین و برنامههایی که در زمان فعال بودن Downtime میخواهید همچنان فعال بمانند را انتخاب کنید. در زمان فعال شدن Downtime به صورت پیشفرض، برنامههای اصلی و اساسی دستگاه مانند FaceTime و Messages غیرفعال نمیشوند. شما از این قسمت توانایی غیرفعال کردن آنها را دارید.
۱۸- از منوی اصلی Content & Privacy Restrictions را انتخاب کنید. این گزینه به شما امکان میدهد محتوای نامناسب را مسدود کنید، منابع اصلی دستگاه نظیر میکروفون و لوکیشن را مدیریت کنید و پرداختهای درونبرنامهای را کنترل نمایید. در ابتدا دکمه Content & Privacy Restrictions را روشن کنید. ۱۹- اما مهمترین بخش، بخش Web Content است. در این بخش شما سه انتخاب دارید: بازگذاشتن کامل سایتهای اینترنتی بدون هرگونه فیلتر Unrestricted Access - بستن سایتهای نامناسب برای کودکان Limit Adult Websites - بستن همه سایتها به جز سایتهای خاص Allowed Websites Only. با فعال کردن گزینه دو و سه، شما میتوانید تعیین کنید که چه سایتهایی باز باشد و چه سایتهایی بسته.با کلیک بر روی هر یک، گزینه Customize فعال میشود. ۲۰- به عنوان نمونه، شما میخواهید شبکه اجتماعی اینستاگرام را مسدود کنید و تعیین کنید که سایت فانوس همیشه باز شود. بر روی Customize بزنید، در قسمت Allow آدرس سایت فانوس fanus.info و در قسمت Restricted آدرس سایت ایسنتاگرام instagram.com را وارد نمایید و گزینه OK را کلیک کنید.
در کنار استفاده از ابزار فوق، از بهترین راهکارمسدودسازی سایتهای مناسب نیز استفاده کنید:
۲۱- همچنین در بخشهای پایینتر، میتوانید محتوای جستوجوی Siri را با خاموش کردن گزینه Explicit Language in Siri و نیز جستوجوی اینترتی سیری را با گزینه Web Search Content in Siri غیرفعال نمایید. ۲۲- گزینههای پایینتر به محدودکردن محتوای مالتیمدیا و بازی میپردازد که از آن طریق میتوانید بازیهای آنلاین و گروهی، نمایش نام در بازیها و تغییر حریم خصوصی پروفایل در بازیها را محدود نمایید.
۲۳- از تب Stores شما میتوانید محتوای موجود در فروشگاه اپها مانند اپ استور را محدود کنید. با زدن بر روی گزینه Movies، TV Shows و Apps گروه سنی کودک خود را انتخاب کنید تا محتوای مناسب سن به آنها نمایش داده شود.اگر از گرونبندی سنی آگاهی ندارید، گزینه Dont Allow را انتخاب کنید و برای Apps گزینه +4 را انتخاب نمایید. ۲۴- گزینه های Explicit Books، Explicit Music ... و Music Video را خاموش کنید. ۲۵- تمام گزینههای Allow in iOS را خاموش کنید. ۲۶- گزینه Always Require را برای Require Password روشن کنید تا برای نصب هر برنامه نیاز به رمز عبور اپل آی دی داشته باشد. توجه داشته باشید که رمز عبور اپل آی دی را در اختیار کودک قرار ندهید.
۲۷- از تب Apps شما میتوانید برنامهها و سرویسهای ضروری دستگاه که به صورت پیش فرض در هر زمانی حتی وقتهایی که Downtime فعال است را از اینجا مدیریت کنید. برای مثال سرویس سیری و دوربین فعال است و اگر کودک آیفون یا آیپد نیز داشته باشد و همین اپل آیدی بر روی آنها فعال باشد، سرویسها و برنامههای تحت Allow in iOS برایش فعال هستند که با برداشتن تیک هرکدام، آن را در زمان Downtime غیرفعال خواهید کرد.
۲۸- در تب Others نیز دسترسیهای مختلف قابل مدیریت هستند. به عنوان نمونه اجازه تغییر رمز عبور Screen Time، تغییر در اطلاعات اکانت و فعالیت برخی برنامهها در پس زمینه بدون اینکه در ظاهر باز باشند.
خیر! علاوه بر انجام مراحل بالا، نکات زیر را همواره در نظر بگیرید:
تمامی ابزارها، در عین اثربخشی و هوشمند بودن، نمیتوانند پوشش کاملی ایجاد کنند. مطمئنترین گزینه نظارت با چشمانتان است!
بخش منابع و راهنماها دربردارنده اطلاعات مفید و کارشناسی است که در کنار تنظیمات کنترلی، بسیار مفید و اثر بخش است.
سیستمهای عامل دائما در حال به روز رسانی هستند. همواره تنظیمات کنترلی خود را با فانوس به روز کنید.