همانطور که دانستیم، استفاده از ابزارهای دیجیتال دارای منافع و مشکلاتی است.بنابراین وظیفه والدین و همه کسانی که با کودکان سر و کار دارند، این است که منافع آن را به حداکثر برسانند و آسیبهای وسایل هوشمند را کمتر کنند.
بر اساس فعالیتی که کودکان در دنیای دیجیتال انجام میدهند، به این موضوع فکر کنید که چه زمانی برای کنار گذاشتن دستگاههای هوشمندشان و رسیدگی به دیگر فعالیتها مناسب است.همه فعالیتها در دنیای دیجیتال آثار یکسانی ندارند. برخی آثار مثبتی بر روی رشد آنها دارند و برخی آثار منفی. پس باید وقت بگذارید و آثار مثبت و منفی هر یک را ارزیابی کنید. از خود بپرسید آیا این برنامه یا بازی مهارتی را در فرزند من ایجاد کرده؟ از نظر حواس و احساسات به وی کمک کرده؟ در تعاملات روزمره تغییری ایجاد کرده؟ اعتماد به نفسش را ارتقا داده؟ ارتباط گرفتن با همسالان و دیگران را تسهیل کرده؟ و در یک کلام انتخابهای هوشمندانهای را برای دنیای واقعیاش ساخته است؟
برنامههای خانوادگی را تنظیم کنید که کودکان را از کار مداوم با دستگاههای هوشمند جدا کند. بازیهای دستجمعی و یا تفریحهای بیرون از خانه، گزینههای مناسبی برای جدا شدن از تکنولوژی هستند.
در برخی از اینگونه فعالیتها، فعالانه با آنها مشارکت کنید. مثلا با آنها بازی کنید، ویدیوها و فیلمهای مورد علاقهشان را با هم تماشا کنید و اگر شبکه اجتماعی دارند، از آخرین پستهایشان بپرسید.
رفتاری که دوست دارید در کودکانتان ببینید را برایشان الگو سازی کنید تا آن را ببینند و بفهمند، چرا که بچهها معمولا تمایل دارند کاری که شما انجام میدهید را انجام دهند، نه لزوماً آنچه که شما میگویید.
آگاه شوید که فرزندانتان در دنیای دیجیتال و محیطهای آنلاین چه میکنند و به طور خاص چرا آنها از آن لذت می برند تا اطلاعات شما از خطرات و مشوقهایی که این فعالیتها میتوانند ارائه دهند، افزایش یابد.
زمان صفحه نمایش برای کودکان نباید منفعل باشد، به این معنی که کودک در زمان استفاده از آن، برنامه یا بازی میبایست کودکان را به فعالیتهای فعال و فیزیکی تشویق کند تا آنها مداوم یکجا ننشینند.
برای کودکان کوچکتر، راههایی بیابید که استفاده از صفحات لمسی را با بازی خلاقانه یا فعال ترکیب کند. برای مثال بازی که در تبلت انجام میدهند یا انیمیشنی که میبینند را در فضای واقعی شبیه سازی کنید.
برای مدیریت انتظارات در مورد نحوه استفاده از زمان صفحه نمایش ها و پلت فرم های آنلاین و چرایی پایبندی به آن، یک توافق خانوادگی ایجاد کنید و همگی به آن پایبند باشید. مثلا وقت غذا خوردن موبایل ممنوع است.
به همراه فرزندانتان، در فروشگاههای بازی و برنامهها جستوجو کنید و برنامههایی را نصب کنید که علایقشان را کشف میکند، مهارتهایشان را تقویت کرده و هویتشان را به روشی امن کشف میکند.
در کنار استفاده از ابزار فوق، از بهترین راهکارمسدودسازی سایتهای نامناسب نیز استفاده کنید:
اگرچه استفاده از برخی شبکههای اجتماعی نظیر اینستاگرام و تیک تاک توصیه نمیشود، ولی به صورت کلی در این برنامهها، ابزاری برای هشدار دادن به کاربر وجود دارد که در صورت گذر کردن از محدودیت زمانی مشخص شده برای یک روز، به اون هشدار میدهد. Youtube و Youyube Kids: بخشهایی مانند Take a break reminder، Time watched profile و Set a Timer زمان را محدود میکنند Facebook: از بخش Your Time میزان استفاده را ببینید و یک هشداردهنده برای استفاده بیش از حد روزانه تعیین کنید Instagram: از بخش Your Activity میزان استفاده را ببینید و یک هشداردهنده برای استفاده بیش از حد روزانه تعیین کنید
اگر خودتان نمیتوانید، بازخوردها و نظرات کارشناسان و والدین را در سایتهای تخصصی ماند Common Snse Media مطالعه کنید
معمولا سیستم عاملهای موبایل، کامیپوتر و کنسولهای بازی ابزارهای مفیدی در این زمینه ارائه میکنند که شما میتوانید استفاده از آنها را در فانوس یاد بگیرید. ۱- تعیین ساعتها و زمان استفاده روزانه۲- مدیریت اعلانها یا Notification به منظور جلوگیری از حواس پرتی فرزندان در زمان انجام دیگر فعالیتها۳- استفاده از تنظیمات شب که نور صفحه را در شب کم میکند و پرتوهای آبی که موجب بیخوابی میشود را کم میکند۴- با تعیین سن فرزندانتان، فروشگاههای اپ و بازی را میتوانید محدود کنید۵- با فعال کردن ابزارهای محتوایی، سایتهای نامناسب و جنسی را محدود کنید
خیر! علاوه بر انجام مراحل بالا، نکات زیر را همواره در نظر بگیرید:
تمامی ابزارها، در عین اثربخشی و هوشمند بودن، نمیتوانند پوشش کاملی ایجاد کنند. مطمئنترین گزینه نظارت با چشمانتان است!
بخش منابع و راهنماها دربردارنده اطلاعات مفید و کارشناسی است که در کنار تنظیمات کنترلی، بسیار مفید و اثر بخش است.
سیستمهای عامل دائما در حال به روز رسانی هستند. همواره تنظیمات کنترلی خود را با فانوس به روز کنید.