افراط گرایی چگونه ایجاد میشود؟از کجا شروع میشود؟و چه علائمی در کودکان و نوجوانان دارد؟در این صفحه، پاسخ این پرسشها و موارد بیشتر پیرامون افاطی گرایی را دریافت کنید.
فرآیندی است که طی آن افراد (اغلب کم سن و سال) از دیدگاههای معتدل به سمت دیدگاه های ایدئولوژیک افراطی حرکت میکنند.این فرآیند می تواند از طریق تلویزیون و شبکههای ماهوارهای اتفاق بیافتد، یا به صورت آنلاین و از طریق در معرض قرار گرفتن تبلیغات و پروپاگاندای ایدئولوژیک خشونت آمیز و یا به صورت آفلاین و از طریق برخورد با شبکههای خطرناک رخ دهد.چنین فرایندی موجب حمایت بیشتر از تروریسم و رفتارهای خشونت آمیز خواهد شد و حتی ممکن است فرد در معرض قرار گرفته، مرتکب اعمال جنایتکارانه شود.
افراد کم سن و سال اغلب از طریق شبکههای اجتماعی مورد هدف گروههای افراطی قرار می گیرند و به دلیل شرایط سنیشان، وسوسه میشوند تا گفتوگو پیرامون این مسائل را ادامه دهند. در این پلتفرمها، پنهان کردن هویت واقعی آسان است، پس کودکان و نوجوانان آسانتر و بدون دغدغه خاطر در آن مشارکت میکنند.گروههای افراطی از شکافها و خلاهای ذهنی نوجوانان و جوانان سوء استفاده میکنند و در ظاهر به دنبال پاسخ دادن به سوالات و واکنش نشان دادن به احساسات هویتی آنها هستند، در حالیکه آنها به دنبال راهی برای ورود به افکار افراد آسیب پذیر هستند.همیشه افراد غریبه، فرزندان ما را به چنین مسائلی تشویق نمیکنند، بلکه اعضای خانواده یا دوستان و آشنایان (که گاهی بزرگتر از فرزندان ما نیز هستند) زمینه آشنایی را فراهم میکنند. به علاوه در زمانه ما، اینترنت بهترین وسیله برای آشنایی با چنین گروهها و محافلی است.اغلب کودکان و نوجوانان، متوجه نمیشوند که باورهای آنها توسط دیگران شکل گرفته است و تصور میکنند که آن شخص دوست آنهاست و بهترینها را برایشان میخواهد.
فرزند شما ممکن است به طور فعال، محتوای افراطی را جستوجو کند، چه خودش به این ایده برسد و چه توسط دیگران با این موضوعها آشنا شود. شبکههای اجتماعی مانند فیسبوک و توئیتر، توسط گروهها و اشخاص افراطی استفاده میشود. آنها به دنبال شناسایی، هدف قرار دادن و تماس با افراد کم سن و سال هستند. در شبکههای اجتماعی، تقلب کردن و ساخت پروفایل جعلی آسان است، بنابراین کودکان گاهی ممکن است با افرادی صحبت کنند که هویت واقعی آنها را نمیدانند، پشت همین پروفایلهای جعلی ممکن است اغواگران یا افراط گرایان وجود داشته باشند.در چنین فضایی، اغلب از کودکان خواسته میشود تا بحث را ادامه دهند، نه فقط از طریق همان شبکههای اجتماعی اصلی، بلکه از طریق پلتفرمهای کمتر شناخته شده مانند Omegle. انتقال مکالمه به پلتفرمهای نا آشنا، میتواند به کاربران درجه ناشناستری بدهد تا نظارت بر آن سختتر شود.
دنیای آنلاین به کودکان و نوجوانان این فرصت را می دهد که در معرض دیدگاههای مختلف و متفاوت قرار گیرند که برخی از آنها افراطی تلقی میشوند. افراد کم سن و سال در دوران بلوغ فکری، ممکن است در برابر طیف وسیعی از خطرات آسیب پذیر باشند. به علاوه در این دوره سِنّی، انسان شروع به کشف ایدهها، افکار و مسائل بنیادین میکند تا بتواند هویت خود را پیکربندی کند. بنابراین به صورت طبیعی، بیشتر در معرض و تحت تاثیر اتفاقات و اخبار روز، رفتارهای مخاطره آمیز، حرفهای هم سن و سالان یا افراد مسنتر قرار میگیرند. از همه اینها مهمتر، آنها در معرض اینترنت و شبکههای اجتماعی پیچیده آن هستند.توجه به این نکته ضروری است که در موضوع افراط گرایی، هیچ محرک واحدی وجود ندارد و اینترنت تنها فرصتهای بیشتری برای افراط گرایی ایجاد میکند. برای مثال نوجوانی که شرایط خانوادگی نامناسبی دارد یا با خانواده خود به کشوری مهاجرت کرده و به دلیل اختلافات فاحش فرهنگی و اجتماعی، نتوانسته هویت شخصی مناسبی برای خود بیابد، برای حل مشکلات خود به اینترنت مراجعه میکند. اینترنت هرگز نمیخوابد و ۲۴ ساعته، به عنوان یک رسانه جهانی به همه مردم این امکان را میدهد که افراد دیگری را پیدا کنند و نظراتشان را با آنها به اشتراک بگذارند و عقایدشان را از این طریق تقویت کنند، بدون اینکه محدودیتهای دنیای فیزیکی مانند بعد مسافت، بتواند آن را محدود نماید.
- بروز دیدگاههای افراطی و جایگزین کردن آن با افکار معتدل- اعتقاد ناگهانی به اینکه دین، فرهنگ یا عقاید آنها در معرض تهدید است و با آنها ناعادلانه رفتار میشود- اعتقاد به اینکه تنها راه حل چنین تهدیدهایی، خشونت یا جنگیدن است - بروز دیدگاههایی مبنی بر تئوری توطئه- بروز دیدگاههای ناشایست نسبت به افراد دیگر با نژاد، مذهب یا عقاید سیاسی متفاوت- احساس نیاز به داشتن یک هویت خاص و یا فقدان احساس تعلق یا نیاز شدید به یافتن پذیرش در یک گروه ویژه- پنهان کاری در مورد اینکه با چه کسی آنلاین صحبت می کنند- داشتن وسایل الکترونیکی که شما به آنها ندادهاید- بی ثباتی عاطفی
خیر! علاوه بر انجام مراحل بالا، نکات زیر را همواره در نظر بگیرید:
تمامی ابزارها، در عین اثربخشی و هوشمند بودن، نمیتوانند پوشش کاملی ایجاد کنند. مطمئنترین گزینه نظارت با چشمانتان است!
بخش منابع و راهنماها دربردارنده اطلاعات مفید و کارشناسی است که در کنار تنظیمات کنترلی، بسیار مفید و اثر بخش است.
سیستمهای عامل دائما در حال به روز رسانی هستند. همواره تنظیمات کنترلی خود را با فانوس به روز کنید.