"سواد دیجیتالی-انتقادی" آن‌ها را بهبود ببخشید
آن‌ها را تشویق کنید تا چیزهای آنلاینی که می‌بینند را به چالش بکشند
ارتقاء تفکر انتقادی برای تشخیص دادن اخبار جعلی
سه گانه‌ای برای تشخیص اخبار جعلی
گفت‌وگوهای منظم داشته باشید

A

چه کار کنیم که فرزندان‌مان اخبار جعلی را تشخیص دهند؟

"سواد دیجیتالی-انتقادی" آن‌ها را بهبود بخشید
اینترنت پتانسیل بسیار زیادی برای تغییر جهان به سوی بهتر شدن دارد و فرزندان دیجیتالی ما، همان نسلی خواهند بود که این تغییرات را هدایت می‌کنند. معلمان گزارش می‌دهند که دانش‌آموزان‌شان در مورد مشکلات ایجاد ناشی از اطلاعات نادرست آگاه‌ترند از آن‌چه که ما به آن‌ها آموزش می‌دهیم. آن‌ها چیزی درونشان شکل گرفته که کارشناسان آن را سواد دیجیتالی-انتقادی می نامند.
سواد دیجیتالی-انتقادی به این معنی است که انسان مراقب مطالب آنلاینی که می‌خواند، به اشتراک می‌گذارد و یا می‌نویسد، باشد. راه های مختلفی برای بهبود سواد دیجیتالی-انتقادی وجود دارد.

D

سه گانه‌ای برای تشخیص اخبار جعلی

بخوانید

تیترها اغلب گمراه کننده هستند، بنابراین مطمئن شوید که کل داستان را خوانده‌اید.

بررسی کنید

این روزها هر کسی می تواند خود را به عنوان یک منبع خبری معرفی کند، اما بررسی آنلاین این موضوع، واقعا کار غیر ممکنی نیست. به علاوه سایت های متعددی به زبان انگلیسی برای بررسی واقعی بودن اخبار وجود دارد، مانند Fullfact.org و Snopes.com

در اینجا چند سؤال وجود دارد که کودکان و نوجوانان می توانند برای تشخیص واقعی یا جعلی بودن چیزی از خود بپرسند:

چه کسی آن را نوشته؟

می‌توانید نویسنده را در صفحه بررسی کنید یا به صفحه‌های درباره ما یا تماس با ما بروید و سپس اطلاعات آن شخص یا سایت را گوگل کنید تا اطلاعات بیش‌تری از آن‌ها به دست بیاورید.

برای چه کسی نوشته شده؟

چنین چیزی می‌تواند به شما ایده بهتری بدهد که اهداف واقعی نویسنده از به اشتراک گذاری چنین مطلبی چه بوده است، مثلا یک شوخی ساده بوده یا بخشی از یک خبر رسمی‌.

آیا این یک محتوای تبلیغاتی است یا خبری؟

گاهی اوقات سایت‌های خبری و حتی خبرگزاری‌های معتبر، اقدام به انتشار رپورتاژ آگهی می‌کنند، یعنی برای تبلیغ یک شرکت یا یک محصول، یک گزارش خبری تنظیم می‌کنند و آن‌ را لا به لای اخبار خود منتشر می‌کنند.

گاهی اوقات نیز در لا به لای یک خبر واقعی، بنرهای تبلیغاتی مرتبط قرار می‌دهند که در نگاه اول شاید از خود خبر قابل تشخیص نباشد.

آیا دیدگاه خاصی را ترویج می کند؟

گاهی اوقات اگر با باورهایی که در محتوا تبلیغ می‌شود موافق باشیم، باور کردن بقیه موارد آسان‌تر شود، بنابراین مهم است که حتی اگر با کلیت مطلب موافق باشیم، باقی موارد را به راحتی قبول نکنیم.

آیا باعث می‌شود احساساتی شوید؟ (عصبانی، خوشحال، غمگین)

اخبار جعلی اغلب برای ایجاد واکنش عاطفی در افراد نوشته می‌شوند، زیرا این امر باعث می‌شود آنها بیش‌تر با آن درگیر شوند یا آن را به اشتراک بگذارند.

آیا می‌توانید آن را در یک سایت معتبر پیدا کنید؟ 

این محتوی را گوگل کنید تا منابع مورد اعتماد دیگری را که در مورد آن خبر منتشر کرده‌اند، بیابید تا مطمئن شوید.

به چه سایت های دیگری لینک می‌دهد؟

سایت های خبری جعلی اغلب شما را به سایت‌های اسپم یا سایت های نامربوط لینک می‌دهند و هدایت می‌کنند.

آیا اشتباه تایپی یا اشتباه دیگری در محتوا وجود دارد؟

اغلب می‌بینید که سایت‌های خبری جعلی حاوی اشتباهات تایپی و دستور زبانی زیادی در عنوان یا آدرس URL هستند.

تاریخ انتشار خبر را بررسی کنید.

برخی از مطالب از اساس جعلی نیستند، اما آن‌چه که شما می‌بینید، نسخه تحریف‌شده‌ای از رویداد واقعی است. بنابراین بررسی تاریخ می‌تواند به شما در تشخیص واقعی یا جعلی بودن آن‌چه گفته می‌شود، کمک کند.

صبر کنید

اگر همه چیز خیلی خوب به نظر می‌رسد، باز هم بهتر است به سرعت آن را به اشتراک نگذارید. بارها پیش آمده که حتی برخی خبرگزاری‌ها و خبرنگاران خبره نیز در تشخیص مطلب اشتباه می‌کنند. خصوصا با پیشرفت تکنولوژی‌هایی نظیر دیپ فیک، باید بیش‌از پیش مراقب بود که راوی دست اول مطالب و اخبار فیک نباشیم.