مواجه شدن با تجربههای سایبری کودکان، میتواند برای خودشان و برای والدینشان چالش برانگیز باشد.بنابراین ضمن ایمن نگه داشتن و محافظت کردن از فرزندتان در فضای آنلاین، علائم آزار سایبری را بشناسید تا دامنه آسیبها و خطرات را کنترل کنید.
اگر فرزند شما درگیر قلدری سایبری شده یا از آن نگران است، ممکن است تمایلی نداشته باشد که با شما در این زمینه گفتوگو کند.بنابراین توجه به علائم زیر اهمیت پیدا میکند: ۱- به طور ناگهانی یا غیرمنتظره، موبایل / تبلت یا دیگر وسایل هوشمند خود را متوقف میکند.۲- هنگام استفاده از دستگاههای خود، عصبی یا پرخاشگر به نظر میرسد یا به صورت وسواسگونهای همواره تلاش میکند که آنلاین باشد.۳- هرگونه تغییر در رفتار مانند غمگین شدن، گوشه گیری، عصبانی شدن یا واکنشهای فیزیکی باید جدی گرفته شود.۴- عدم تمایل به مدرسه رفتن یا شرکت در فعالیتهای اجتماعی معمول.۵- علائم فیزیکی بی دلیل یا غیر قابل توضیح مانند سردرد یا ناراحتی معده.۶-خودداری از صحبت کردن در مورد فعالیتهای آنلاینشان و معرفی کردن افرادی که در دنیای آنلاین با آنها چت میکنند و ارتباط دارند.
اگر متوجه شدید که فرزندتان مورد آزار و اذیت سایبری قرار میگیرد، کارهای زیادی وجود دارد که باید فوراً انجام دهید. صحبت در مورد آن در محیطی آرام و به دور از تنش، فرصت هایی را برای گفتوگو با فرزندتان ایجاد کنید. گاهی اوقات اگر به جای نشستن رو در رو، در حال پیادهروی یا رانندگی صحبت کنید، تنش کمتر می شود. ۱- با حفظ آرامش، از فرزندتان بپرسید که چگونه میتوانید به او کمک کنید؟۲- بحث را ادامه دهید و بدون قضاوت، خوب به آنها گوش کنید.۳- فرزندتان را به خاطر مشارکت در گفتوگو تشویق و تحسین کنید.۴- اولین راهکارتان، محروم کردنشان از دستگاههایشان نباشد مگر اینکه خودشان چنین درخواستی داشته باشند، چراکه محرومیت احتمالاً آنها را عصبانی میکند و احساس غم و اندوه و انزوا را ایجاد میکند. اگر فرزند شما از یک تجربه مجازی احساس ناراحتی میکند، با این حال به نظر می رسد که خودش از پس آن برمیآید و این وضعیت را مدیریت میکند، توصیههایی که شما میتوانید ارائه دهید شامل موارد زیر است: ۱- از اقدام تلافی جویی پرهیز کنید، هرچند که این موضوع وسوسه کننده باشد چرا که این کار میتواند عواقب غیرقابل پیشبینی داشته باشد. همچنین از بحثهای طولانی بپرهیزید چرا که در چنین بحثهایی، تعیین کردن حرف غلط و فرد خطاکار دشوار خواهد بود. در حال تکمیل
اگر فکر میکنید فرزندتان دچار قلدری سایبری شده، زمان خوبی را برای دادن راهکار انتخاب کنید
آرام باشید، شرایط را درنظر بگیرید و به آنها بگویید که چگونه کمک خواهید کرد از این بحران عبور کنند.
محرومیت از موبایل و تبلت یا محدودیت اینترنت ممکن است مشکلات دیگری را ایجاد کند و حس منزوی شدن برایشان داشته باشد.
اگر مشکل از ناحیه دوستان مدرسه است، به فرزندتان توصیه کنید به فرد آزارگر بگوید که چگونه پست یا نظری که منتشر کرده، به او آسیب رسانده و از بخواهد آن محتوا را پاک کند.
توصیه کنید که به پیامهای توهین آمیز اعتنایی نکند و اگر در گفتوگوی آنلاینی راحت نیست، آن را ترک کند.
اگر آزاررسانی و قلدری ادامه پیدا کرد، توصیه کنید که او را بلاک کنند و صفحهاش را (در شبکههای اجتماعی یا پلتفرمهای بازی) گزارش (Report) کنند
برای پیگیریهای بعدی و اثبات اتفاقات، از این موارد Screenshot بگیرید
دوستان فرزندتان و نیز مدرسه میتوانند در حل این مشکلات کمک کننده باشند.
در موارد شدید یا جایی که فکر میکنید فرزندتان در خطر است، به پلیس و پلیس سایبری اطلاع دهید
به صحبت کردن با فرزندتان ادامه دهید و در نظر داشته باشید که آیا مشاوره می تواند به او در مقابله با عواقب قلدری مجازی کمک کند یا خیر؟
اگر فرد یا افرادی که قلدری سایبری را انجام می دهند، همکلاسی یا هممدرسهای هستند، بهتر است با معلم، ناظم یا مدیر مدرسه تماس بگیرید. آنها بهترین واسطه برای حل و فصل موضوع و پیشگیری از عواقب بعدی و رو در رو نشدن مستقیم والدین هستند. طبیعی است که فرزند شما نگران نتیجه این کار باشد، و نحوه پاسخ هر مدرسه نیز متفاوت خواهد بود. این نکات را حتما در نظر بگیرید: ۱- فرزند شما مهمترین فرد است - پس مطمئن شوید که نیازها و خواستههای او در کانون توجه قرار دارند.۲- آرامش خود را حفظ کنید - به یاد داشته باشید که مدرسه و کادر آن ممکن است از آنچه در حال رخ دادن است، آگاه نباشد. همچنین ممکن است موضوع ابعاد دیگری داشته باشد که شما از آن اطلاع ندارید.۳- شواهد بیاورید - هرگونه شواهدی مانند پرینتِ اسکرینشاتها و پیامهای ذخیره شده را ارائه کنید.۴- هدف گرا باشید - اولویت این است که قلدری متوقف شود، نه اینکه مثلا شخصیت یک نفر شکسته شود. راههای عملی را در نظر بگیرید که مدرسه می تواند در آن زمینه کمک کند. برای مثال، ممکن است پیشنهاد شود که مدیر مدرسه با دانشآموزان درگیر صحبت کند.
اگر فرزند شما با همکلاسیها یا هممدرسهای هایش درگیر شده، همیشه بهتر است ابتدا با معلم فرزندتان صحبت کنید. ممکن است این احساس را داشته باشید که میتوانید رفتار قلدری را با والدین کودک دیگر نیز در میان بگذارید، اما همیشه در این باره احتیاط کنید. طبیعی است که والدین از فرزندشان دفاع میکنند، بنابراین مطمئن شوید که آرام هستید و به جای متهم کردن فرزندشان، برای حل این وضعیت از آنها کمک بخواهید. به یاد داشته باشید که آنها ممکن است جنبه دیگری از داستان را بدانند که شما نمیدانید. پس هدف شما همیشه باید متوقف کردن رفتار قلدری باشد.
هیچ کس دوست ندارد تصور کند که فرزندش یک زورگوی سایبری است، اما جوانان گاهی اوقات بدون اینکه متوجه تأثیر اعمال خود شوند، به این رفتارها و واکنشها کشیده میشوند.
سعی کنید حقایق را ببینید، دلایل حادثه را پیدا کنید و ذهن خود را باز نگه دارید. اغلب ما به عنوان والدین نسبت به رفتار فرزندان خود کم توجه هستیم، بنابراین سعی کنید حالت تدافعی نداشته باشید.به بخش هایی از زندگی فرزندتان فکر کنید که ممکن است باعث ناراحتی یا عصبانیت او شود و او را به بیان این احساسات به صورت آنلاین وادار کند.
در مورد مرز مبهم آپلود و اشتراکگذاری محتوا صحبت کنید، و اینکه اشتراکگذاری یک مطلب صرفا به این دلیل که خندهدار است یا ممکن است تعداد زیادی «لایک» دریافت کند، احتمال ایجاد توهین یا آسیب رساندن به آن فرد را در پی خواهد داشت.به آنها بگویید که قلدری دیگران به صورت آنلاین رفتار غیرقابل قبولی است که میتواند آنها را با مسئولین مدرسه یا پلیس مواجه کند و در نهایت ممکن است دوستان خود را از دست بدهند و حتی دچار عواقب قانونی شوند.
رفتار مثبت فرزندتان را الگوبرداری کرده و او را تشویق و از وی تمجید کنید تا معلوم شود که به او توجه میکنید.
مهمتر از همه، به فرزندتان کمک کنید تا از اتفاقاتی که افتاده یاد بگیرد. به کارهایی فکر کنید که به عنوان والدین یا خانواده میتوانید برای فرزندتان انجام دهید و همچنین آموخته های خود را با سایر والدین و مراقبان به اشتراک بگذارید.
هنگام صحبت کردن با فرزندتان آرام باشید و سعی کنید با بزرگسالان دیگر صحبت کنید تا احساساتی که در مورد آن موقعیت دارید برطرف کنید.
چنین موقعیتی را جدی بگیرید و دیگری را سرزنش نکنید. به عنوان یک الگو، بهترین کار این است که به فرزند خود نشان دهید که خودتان مسئولیت اعمال خود را به عهده میگیرید.
اگر فرزندتان برای گرفتن انتقام، دست به قلدری سایبری زده است، باید به او بگویید که رفتار اشتباه را نمیتوان با رفتار اشتباه دیگری اصلاح کرد و با این رفتار صرفا خشونت و آزاررسانی را ترویج میکند.
این کار وضعیت را بدتر میکند و آنها را تشویق میکند تا راه های دیگری برای آنلاین شدن بیابند. به محدود کردن دسترسی فکر کنید و اگر باز هم جلوی این رفتار گرفته نشد، در برخی امتیازات تجدید نظر کنید. اگر این موارد کمکی نکرد، از مشاوران متخصص کمک بگیرید.
خیر! علاوه بر انجام مراحل بالا، نکات زیر را همواره در نظر بگیرید:
تمامی ابزارها، در عین اثربخشی و هوشمند بودن، نمیتوانند پوشش کاملی ایجاد کنند. مطمئنترین گزینه نظارت با چشمانتان است!
بخش منابع و راهنماها دربردارنده اطلاعات مفید و کارشناسی است که در کنار تنظیمات کنترلی، بسیار مفید و اثر بخش است.
سیستمهای عامل دائما در حال به روز رسانی هستند. همواره تنظیمات کنترلی خود را با فانوس به روز کنید.