وقتی میخواهید وارد وبسایتی شوید، باید نشانی آیپی آن (آدرسی مانند ۱۷۳.۱۹۴.۳۳.۱۰۴) را بدانید. اما به خاطرسپردن نشانیهای آیپی، بسیار دشوار است، بنابراین میتوان به جای نشانی آیپی، از نامهای دامنه (مثلا www.google.com) استفاده کرد، زیرا برای هر نشانی آیپی یک نام دامنه در نظر گرفته شدهاست.وقتی آدرس google.com را در مرورگر وارد میکنید، به صورت خودکار یک درخواست به "سامنه نام دامنه" یا DNS ارسال میشود و از آن میخواهد که آیپی آن را برگرداند. این سامانه مشابه دفترچه تلفن عمل میکند، به این معنیک که کل نشانیهای اینترنت را درون بانکهای اطلاعاتی توزیع شدهای نگه میدارد و در زمان فراخوانی، نشانیهای مورد نظر را با آیپیها تطبیق میکند و IP صحیح را به مرورگر ارسال میکند. معمولا این سرویس توسط شرکتهای بزرگ نظیر گوگل، سیسکو و کلودفلر ارائه میشوند، چرا که آنها میتوانند با امکانات گسترده خود، اقدام به رصد گسترده نشانیهای اینترنت و IP ها کنند و در نتیجه بهترین و سریعترین بانک اطلاعاتی را بسازند و در نتیجه، سرعت مرورکردن صفحات اینترنتی را برای کاربران افزایش دهند.یکی از راهکارهای موثر مدیریت محتوای وب، اقدام در لایه DNS است. شرکتهای یاد شده، در کنار ارائه سرویس DNS عمومی، سرویسهایی را برای مسدودکردن بدافزارها و نیز بستن سایتهای جنسی و نامناسب برای کودکان میکنند. فانوس در این صفحه به شما طریقه راهاندازی آن را آموزش میدهد.
انتخاب فانوس
CleanBrowsing یک سرویس فیلتر محتوا است که دسترسی به محتوای مستهجن و مستهجن را در شبکه ها مسدود می کند.محصول این شرکت به شما قدرت میدهد تا کنترل آنچه در شبکه شما اتفاق میافتد را دوباره به دست بگیرید. این محصول رایگان است، البته شما میتوانید با پرداخت سالیانه ۶۰ دلار از امکانات بیشتر این شرکت استفاده نمایید. آدرسهای DNS این شرکت عبارتاند از: 185.228.168.168 185.228.169.168 همچنین این سرویس، جستوجوی گوگل و بینگ را در حالت SafeSearch قرار میدهد که موجب میشود بسیاری از محتوای نامناسب از نتیجه جستوجو حذف شود.
Cloudflare یکی از بزرگترین شرکتهای دنیا در زمینه خدماتDNS است که از سال ۲۰۲۰ سرویس فیلتر محتوا برای خانوادهها را ارائه داده است که دسترسی به محتوای مستهجن و مستهجن را در اینترنت مسدود می کند. محصول این شرکت به شما قدرت میدهد تا کنترل آنچه در شبکه شما اتفاق میافتد را دوباره به دست بگیرید. این محصول رایگان است و علاوه بر محتوای نامناسب، برافزارها را نیز شناسایی و مسدود میکند. آدرسهای DNS این شرکت عبارتاند از: 1.1.1.3 1.0.0.3 همچنین این سرویس، جستوجوی گوگل و بینگ را در حالت SafeSearch قرار میدهد که موجب میشود بسیاری از محتوای نامناسب از نتیجه جستوجو حذف شود.
سیسکو یکی از بزرگترین شرکتهای دنیا در زمینه خدمات شبکه است که از سال ۲۰۱۵ سرویس فیلتر محتوای خود را برای خانوادهها با نام OpenDNS ارائه داده است که دسترسی به دستهبندیهای مختلفی از اطلاعات از جمله محتوای مستهجن و مستهجن در اینترنت را مسدود می کند. محصول این شرکت به شما قدرت میدهد تا کنترل آنچه در شبکه شما اتفاق میافتد را دوباره به دست بگیرید. این محصول رایگان است و علاوه بر سایتهای نامناسب، پنل کاربری در اختیار شما قرار می دهد که در آن میتوانید انواع آدرسهای DNS این شرکت عبارتاند از: 208.67. 222.222 208.67. 220.220 همچنین این سرویس، جستوجوی گوگل و بینگ را در حالت SafeSearch قرار میدهد که موجب میشود بسیاری از محتوای نامناسب از نتیجه جستوجو حذف شود. از معایب این سرویس، راه اندازی پیچیده آن است و برای کاربران عادی، نیاز به آموزش و مانیتور دارئم دارد. همچنین با وجود ارائه پنل کاربری، پوشش سرویسهای Cloudflare و CleanBrowsing کاملتر است.
شما بعدا قادر خواهید بود والد یا ناظر دیگری را به اکانت کودکات اضافه نمایید. آگاهی از شرایط و حدود نظارتی برای والدین و کودک مفید و البته ضروری است،چه اینکه ضرورت نظارت برای وی آشکار میشود و از سوی دیگر متوجه میشوداین نظارت در حدود مشخصی است و حریم شخصی او را نقض نمیکند.
این سرویس را میتوان بر روی مودم، روتر یا خود موبایلها و تبلتها نصب کرد.برای کودکان، اگر از اینترنت وایفای استفاده میکنند، بهترین گزینه، نصب بر روی مودم یا روتر است. بنابراین ابتدا تلاش کنید آن را بر روی مودم یا روتر خانگی نصب کنید تا کل شبکه خانگیتان از محتوای نامناسب و بدافزارها ایمن شود.اگر کودکتان از اینترنت موبایل استفاده میکند و یا در جایی هستید که DNS بر روی مودم یا روتر فعال نشده، میتوانید از روشهای مستقیم استفاده کنید.
اگر DNS را مستقیما بر روی گوشی یا تبلت استفاده میکنید، همیشه مطمئن شوید در هنگام استفاده از اینترنت، این سرویس بر روی دستگاه فعال است.
استفاده از VPN یا فیلترشکن، سرویس DNS را غیر فعال میکند. البته برخی از VPN ها قابلیت تنظیم کردن این DNS ها را دارند.
بهترین راه برای استفاده از سرویسهای DNS است و در کنار تنظیمات کنترلی برای موبایلها، تبلتها و کامپیوترها، کاملترین پوشش را برای کودکان به وجود میآورد.از آنجاییکه هر کدام از مودمها و روترهای موجود در بازار، دارای تنظیمات اختصاصی است، شما میتوانید از لینک زیر تنظیمات مربوط به دستگاه خود را پیدا کنید.به صورت کلی تنظیم کردن DNS در مورد یا روتر به این صورت است: ۱- وارد پنل کاربری مودم یا روتر خود شوید، یعنی ابتدا به آن متصل شوید و از طریق مرورگر دستگاه خود، آدرس پنل مودم یا روتر (که معمولا 192.168.1.1 هست) را وارد کنید.۲- با وارد کردن نام کاربری و کلمه عبور، وارد تنظیمات مودم یا روتر شوید (در بسیاری از دستگاهها، از admin برای هر دو گزینه استفاده میشود)۳- در تنظیمات مودم، وارد تنظیمات Network شوید و یا عبارت DNS را پیدا کنید.۴- چنانچه این مورد را پیدا نکردید، مدل مودم یا روتر خود را در گوگل جستوجو کنید، مثلا بنویسید: "تنظیم DNS در مودم تی پی لینک TD-W9960"
روش اول: در این روش به ازای هر شبکه وای-فای، باید مراحل زیر را انجام دهید۱- وارد Setting شوید۲- گزینه Wi-Fi را انتخاب کنید۳- از قسمت DNS، بر روی Configure DNS تپ کنید۴- گزینه Manual را انتخاب کنید۵- بر روی Add Server تپ کنید و آدرسهای یکی از DNS ها را وارد کنید. مثلا در ابتدا آدرس 185.228.168.168 را وارد کنید.۶- مجددا بر روی Add Server بزنید و آدرس DNS دوم را وارد کنید (هر سرویس DNS دارای دو آدرس است که هر دو باید وارد شوند)، مثلا آدرس 185.228.169.168 را وارد کنید. روش دوم: برنامه DNS Changer (پیشنهاد فانوس) در این روش از یک اپ استفاده میکنیم. ویژگی مهم استفاده از این اپ این است که دیگر لازم نیست به ازای هر شبکه وای-فای تنظیمات را وارد کنید و نیز برای استفاده از اینترنت سیمکارت نیز میتوان از آن استفاده کرد.
روش اول: در این روش به ازای هر شبکه وای-فای، باید مراحل زیر را انجام دهید۱- وارد Settings شوید۲- گزینه Wi-Fi را انتخاب کنید (در برخی گوشیها ابتدا باید وارد Network & Internet شوید)۳- حالا بر روی شبکهای که به آن متصل هستید تپ کنید۴- از قسمت IP Setting گزینه Static انتخاب کنید ۵- در قسمت DNS 1 آدرسهای یکی از DNS ها را وارد کنید. مثلا در ابتدا آدرس 185.228.168.168 را وارد کنید. ۶- در قسمت DNS 2 و آدرس DNS دوم را وارد کنید (هر سرویس DNS دارای دو آدرس است که هر دو باید وارد شوند)، مثلا آدرس 185.228.169.168 را وارد کنید. روش دوم: برنامه DNS Changer (پیشنهاد فانوس) در این روش از یک اپ استفاده میکنیم. ویژگی مهم استفاده از این اپ این است که دیگر لازم نیست به ازای هر شبکه وای-فای تنظیمات را وارد کنید و نیز برای استفاده از اینترنت سیمکارت نیز میتوان از آن استفاده کرد.
برنامههای متعددی در اندروید و iOS و iPadOS برای تغییر DNS وجود دارد. شما میتوانید در فروشگاه Play اندروید و App Store در آیفون و آیپد، عبارت DNS Changer را جستوجو کنید.آدرسهای DNS مورد نیاز در ابتدای همین صفحه معرفی شده است. برای مثال شما میتوانید از آدرسهای زیر استفاده کنید:185.228.168.168 185.228.169.168
۱ابتدا برنامه DNS Changer را نصب کنید
۲آدرسهای DNS بالا را وارد کنید و START را بزنید
۳ برای تایید تنظیمات، در iOS گزینه Allow و در اندروید گزینه OK را تپ کنید.
۴برای توقف سرویس، ضربدر بالای صفحه را زده و در اینجا Stop را بزنید.
۵-۱در iOS و iPadOS وارد Settings شوید، سپس VPN را انتخاب کنید و علامت i کنار DNS Changer را بزنید، سپس گزینه Connect On Demand را فعال کنید تا این سرویس به صورت خودکار فعال باشد.
۵-۲در اندروید وارد Settings شوید، سپس وارد گزینه VPN شده و علامت تنظیمات را در کنار DNS Changer تپ کنید. در اینجا گزینه Always-on VPN را روشن کنید تا این سرویس به صورت خودکار فعال باشد.
ویندوز ۷: ویندوز ۱۰:۱- Control Panel را باز کنید.۲- بر روی Network and Internet کلیک کنید.۳- نیازمند تکمیل
۱- وارد برنامه System Preferences شوید۲- گزینه Network را انتخاب کنید۳- از پایین سمت راست صفحه، گزینه Advanced را کلیک کنید۴- تب DNS را بزنید۵- در بخش DNS Servers، گزینه + را بزنید و هر دو آدرس DNS را وارد کنید۶- سپس گزینه OK را بزنید و در انتها گزینه Apply را کلیک کنید
خیر! علاوه بر انجام مراحل بالا، نکات زیر را همواره در نظر بگیرید:
تمامی ابزارها، در عین اثربخشی و هوشمند بودن، نمیتوانند پوشش کاملی ایجاد کنند. مطمئنترین گزینه نظارت با چشمانتان است!
بخش منابع و راهنماها دربردارنده اطلاعات مفید و کارشناسی است که در کنار تنظیمات کنترلی، بسیار مفید و اثر بخش است.
سیستمهای عامل دائما در حال به روز رسانی هستند. همواره تنظیمات کنترلی خود را با فانوس به روز کنید.