سیستم عامل اندروید به صورت ذاتی دارای امکاناتی قوی برای محافظت از کودکان شماست. شما میتوانید استفاده فرزندانتان را از برخی ویژگیها و برنامههای خاص در گوشیهای و تبلتهای اندرویدی محدود کنید و دسترسی به هریک از بازیهای و برنامهها مثل دوربین و شبکههای اجتماعی و نیز اشتراک گذاری محتوا در آنها را قطع و یا محدود نمایید. ممکن است به دلیل به روز رسانیهای پیاپی، برخی مراحل فرعی این راهنما با آنچه شما در دستگاه خود میبینید متفاوت باشد. لطفا در صورت مشاهده متن آن مراحل را به دقت بخوانید و پاسخ صحیح بدهید.
مدیریت نصب اپها
زمانبندی استفاده
مسدودی محتوای جنسی
محتوای اپ استور
بازیهای آنلاین و آفلاین
جستجوی Siri
امکانات اپها
دریافت لوکیشن کودک
فیلتر سایتها
گیم سنتر
۱- اندروید برای مدیریت دستگاههای کودکان و نوجوانان، از دو برنامه با همین نام استفاده میکند. برنامه نخست بر روی دستگاه والدین و برنامه دوم بر روی دستگاه کودک نصب میشود.ابتدا برنامه کودک و نوجوان را از طریق لینک زیر نصب کنید. اگر با پیغام “This item isn’t available in your country” یا “این مورد در کشور شما قابل دسترسی نیست” مواجه شدید، باید ابتدا از برنامه Play Store خارج شوید، سپس به برنامه Setting یا تنظیمات رفته و از قسمت Apps یا برنامهها، برنامه Google Play Store یا فروشگاه پلی را بیابید و از بخش Storage یا محل ذخیره، گزینه CLEAR CASH یا پاک کردن حافظه پنهان را بزنید. سپس با فلترشكن (ترجیحا لوکیشن آمریکا) لینک زیر را باز نمایید.
توجه: ممکن است هر دو برنامه یاد شده، بدون فلترشكن فعال نشوند. پیشنهاد میشود ابتدا یک فلتزشكن بر روی هر دو دسنگاه نصب کنید و با استفاده از آن مراحل آمادهسازی را انجام دهید و پس از اتمام کار، آن را از روی دستگاه کودکتان پاک نمایید. ۳- پس از نصب، وارد برنامه شود و راهنماییهای اولیه که توضیحات مختصری پیرامون عملکرد این برنامه است را مطالعه کنید. در صفحه آخر گزینه Get Started یا شروع کنید را بزنید. ۴- در گام بعد، گزینه Child or teen را انتخاب نمایید. ۵- در گام بعد گزینه Next یا بعدی را تپ کنید. توجه: این آموزش بر اساس آخرین نسخه این برنامه تهیه شده ولی ممکن است در دستگاههای مختلف، برخی مراحل متفاوت باشند. با توجه به روند موجود در این راهنما و نیز توضیحات هر صفحه، مراحل آموزشی را انجام دهید.
۶- در این گام شما باید حساب گوگل فرزندتان را وارد کنید. اگر حساب گوگلی که در این دستگاه وجود دارد، منطبق با نام و سن واقعی اوست، آن را از لیست انتخاب کنید، در غیر این صورت گزینه Add or create account for your child یا اضافه یا ساخت حساب برای فرزند شما را انتخاب نمایید و حساب جدیدی را ایجاد کنید. تذکر: کشور انتخابی شما در اکانت کودک و اکانت والدین باید یکسان باشد و نیز سن کودک واقعی باشد.
۷ پس از انتخاب اکانت کودک، در گام بعدی باید گوگل اکانت خود (جیمیل یا شماره تلفنی که با آن اکانت گوگل دارید) را وارد کنید و گزینه Next را بزنید و پس از آن، پسورد اکانت خودتان را وارد کنید.
۸ در مرحله بعد امکانات، ابزارها و قوانین نظارتی در گوگل فامیلی لینک توضیح داده شده است. آن را به همراه فرزندتان مطالعه کنید. در نهایت کودک شما میبایست خودش رمز عبور حساب گوگلش را وارد نماید و گزینه Agree یا موافقت را بزنید.
شما بعدا قادر خواهید بود والد یا ناظر دیگری را به اکانت کودکات اضافه نمایید. آگاهی از شرایط و حدود نظارتی برای والدین و کودک مفید و البته ضروری است،چه اینکه ضرورت نظارت برای وی آشکار میشود و از سوی دیگر متوجه میشوداین نظارت در حدود مشخصی است و حریم شخصی او را نقض نمیکند.
۹- حالا به دستگاه خودتان بروید و برنامه گوگل فامیلی لینک مخصوص والیدن را نصب کنید. اگر با مشکل مواجه شدید، از راهنمایی گام اول کمک بگیرید. این برنامه را از لینک زیر دریافت کنید. ۱۰- پس از نصب، برنامه Family Link را باز کنید و گزینه Next یا بعدی را تپ کنید. ۱۱- در گام بعد، گزینه Parent یا والدین را انتخاب کنید. ۱۲- در گام بعد از شما میپرسد که آیا فرزند شما گوگل اکانت دارد؟ ما در گامهای قبل آن را ساختهایم، پس گزینه Yes یا بله را بزنید.
۱۳- در این مرحله شما اکانت خود را تبدیل به اکانت Supervision یا نظارتی میکنید. برای این منظور بر روی گزینه Get started یا شروع کنید تپ نمایید. در مرحله بعد نیز گزینه Parent یا والدین را انتخاب کنید و در مرحله بعد گزینه I agree یا من موافقم را بزنید. در مرحله نهایی نیز بر روی Next یا بعدی بزنید تا کار نصب تمام شود. ۱۴- به برنامه کنترل والدین خوش آمدید! در اینجا شما میتوانید تنظیمات متعددی را ایجاد کنید، نمودار مصرف کودکتان از دستگاه را به تفکیک هر مشاهده کنید و در صورتی که در کنار فرزندتان نیستید، موقعیت مکانی وی را به صورت زنده مشاهده کنید. شما میتوانید از همین راه چندین دستگاه را به این برنامه اضافه کنید و این تنظیمات را برای هریک به صورت جداگانه اعمال کنید.
۱۵- در صفحه نخست این اپ، تمام دستگاههای اضافه شده را میتوانید ببینید. برای اضافه کردن دستگاه جدید میتوانید از گزینه + از بالای صفحه استفاده کنید. همچنین از منوی برنامه، میتوانید وارد گزینه Family group شوید و دیگر اعضای خانواده را که قصد نظارت کردن یا نظارت شدن را دارید، اضافه کنید. ۱۶- ستگاه مورد نظر را انتخاب کنید و در اولین گام، بخش Daily Limit یا محدودیتهای روزانه را پیدا کرده و بر روی گزینه Edit limits تپ کنید.
۱۷ در این بخش تعیین کنید که در هر روز، فرزندتان چند ساعت میتواند از دستگاه استفاده کند. پس از پر شدن این زمان، دستگاه تا روز بعد غیرفعال خواهد شد.
۱۸ همچنین از تب Bedtime یا وقت خواب، زمان استراحت شبانه را تعیین کنید. در این مدت تمام برنامهها به جز امکان تماس فرزندتان با شما غیرفعال خواهند بود.
۱۹- به عقب برگردید و در بخش App activity بر روی گزینه more یا بیشتر بزنید. در اینجا نمودار استفاده از دستگاه به تفکیک اپها و در بازههای روزانه، هفتگی و ماهانه قابل مشاهده است. در اینجا لیست تمام اپها وجود دارد، با تپ کردن بر روی آیکون ساعت شنی کنار هر اپ، شما میتوانید برای هرکدام محدودیت قائل شوید. به صورت پیشفرض هیچ محدودیتی برای اپها وجود ندارد و حالت همگی بر روی No limit است. گزینه دوم Always allow است که با انتخاب آن، زمانهایی که از برنامه مورد نظر استفاده میشود، در زمان تعیین شده برای Daily limit یا محدودیت روزانه Screen time که در گام قبلی تعیین کردید، لحاظ نخواهد شد. گزینه سوم Set limit یا تعیین محدودیت است که به صورت جداگانه میتوانید برای یک اپ خاص، محدودیت زمانی ایجاد کنید. مثلا برای یک بازی دقایق محدودی را در روز تعیین میکنید. گزینه چهارم نیز Block یا مسدودسازی کامل آن برنامه است.
۲۰- به عقب برگردید و در قسمت Lock now یا قفل کردن، شما میتوانید دستگاه کودک یا نوجوان را تا زمان دلخواه قفل کنید. پس از قفل کردن، شما میتوانید از گزینه Bonus time تعیین کنید که پس از چند دقیقه دستگاه قفل شود.
۲۱- حالا زمان انجام تنظیمات است. به عقب برگردید و گزینه Manage settings یا مدیریت تنظیم را تپ کنید. لیستی از تنظیمات کنترلی در دو بخش Content restriction یا محدودیت محتوا و Account setting & more یا تنظیمات حساب و غیره موجود است.
۲۲- Google Play: تنظیمات مربوط به فروشگاه پلی برای نمایش برنامههای این فروشگاه. از بخش Purchases& download approvals یا تنظیمات عضو میتوانید تنظیم کنید چه برنامههایی برای نصبشدن به اجازه شما نیاز دارند. اگر کارتهای اعتباری مانند ویزا و مستر ندارید، فقط گزینه اول و آخر برای شما قابل استفاده خواهد بود. اگر گزینه All content یا کل محتوا را انتخاب کنید، هر برنامهای که کودک از این طریق قصد نصب آن را داشته باشد، گوگل به شما از طریق دستگاه خودتان اطلاع میدهد و در صورت موافقت شما، آن برنامه بر روی دستگاه کودک نصب خواهد شد. در بخش Content restriction شما میتوانید مشخص کنید که در فروشگاه پلی، اپها، بازیها، فیلمها، برنامههای تلویزیونی و کتابهایی در چه دستهبندی سنی به کودک ارائه شود. انتخاب گزینه مناسب، برنامهها، بازیها و محتواهایی که مناسب کودک نیستند را به او نشان نخواهد داد. گزینه اول بیشترین محدودیت و گزینه آخر کمترین محدودیت را بر روی محتوای فروشگاه Play اعمال میکند.
۲۳- Youtube: با روشن کردن گزینه Restricted Mode حجم انبوهی از محتوای نامناسب اعم از محتوای جنسی برای کودکان در برنامه یوتیوب فیلتر میشود. البته خود گوگل هشدار میدهد که هیچ فیلتری ۱۰۰ درصد کامل نیست. پیشنهاد میشود برای کودکان از برنامه Youtube Kids استفاده شود، چراکه کاملا برای کودکان طراحی شده و بسیار ایمنتر است.یوتیوب کیدز محتوا را در سه گروه سنی زیر ۴ سال، ۵ تا ۸ و ۹ تا ۱۲ ارائه میدهد.
۲۴- Google Chrome: در این بخش شما میتوانید محتوای سایتهای مختلف را در مرورگر کروم محدود کنید. سه گزینه پیشروی شماست: Allow all sites نمایشدادن همه سایتهای بدون محدودیت Try block explicit sites تلاش برای محدودکردن سایتهای بیپرده (مانند سایتهای پورن و خشن) یکی دیگر از امکانات این گزینه، بستن سایتهایی است که خود شما علاقهمند به مسدودکردن آنها هستید، بر روی Manage sites یا مدیریت سایتها بزنید، گزینه Blocked یا مسدودشدهها را انتخاب کنید و آدرس سایت مورد نظرتان را وارد کنید. Only allow approved sites کل اینترنت را مسدود میکند و فقط سایتهایی رو نمایش میدهد که شما آدرس آنها را وارد کردهاید. شما از گزینه Manage sites یا مدیریت سایتها لیست سایتهایی که میخواهید باز باشند را از گزینه Approved وارد کنید. تذکر: همانطور که مشاهده کردید، گوگل بارها در ارائه این تنظیمات هشدار میدهد که هیچکدام از این سرویسها عملکرد ۱۰۰ درصدی ندارند، اگرچه نقش به سزایی در فیلتر کردن محتوای نامناسب به جا میگذارند. راه حل چیست؟ بسته پیشنهادی فانوس به شما کمک خواهد کرد تا اینترنت را برای کودکانتان امنتر کنید.
در کنار استفاده از ابزار فوق، از بهترین راهکارمسدودسازی سایتهای مناسب نیز استفاده کنید:
۲۵- Google Search یا جستجوی گوگل: اولین گزینه SafeSearch یا جستجوی ایمن است. این گزینه بسیار مهم و کاربردی است و با فعال کردن آن، حجم انبوهی از محتوای عریان که شامل تصاویر و فیلمهای پورنوگرافی میشود برای کودکان و نوجوانان در جستوجوی گوگل غیرفعال میشود و فقط شما از اینجا میتوانید آن را فعال یا غیرفعال کنید. البته عکسهای برهنه که اندامهای تناسلی را به صورت عریان نشان نمیدهند، همچنان در جستجوی گوگل دیدهخواهند شد. دومین گزینه Personal Result یا نتایج شخصی است که در آن انتخاب میکنید که نتایج جستوجوی گوگل بر اساس اطلاعات شخصی شما اعم از محل زندگی یا سایقه جستوجوهای قبلی شما شخصیسازی بشود یا خیر. سومین گزینه Account data setting یا تنظیمات داده حساب است که در آن مشخص میکنید که سوابق فعالیتهای فرزند شما در جستوجوی گول، یوتیوب و نیز دفترچه تلفن و سوابق دیگر برنامهها در حساب کاربری فرزند شما ذخیره شود یا خیر. شما میتوانید به فرزندتان اجازه دهید این تنظیمات را تغییر بدهد یا ندهد.
۲۶- به عقب بازگردید و در بخش Account setting & more یا تنظیمات حساب، میتوانید تنظیمات بیشتری را اعمال کنید. ۲۷- Account supervision یا نظارت بر حساب: از گزینه Stopping supervision شما میتوانید نظارت بر دستگاه فرزندتان را متوقف کنید. توجه داشته باشید با زدن این گزینه، تمام مراحل قبل از بین خواهند رفت. ۲۸- Controls for signing in یا کنترلهای ورود به سیستم: از اینجا میتوانید تعیین کنید که کودک اجازه دارد با این حساب کاربری گوگل، به یک موبایل، تبلت یا کامپیوتر دیگر وارد شود و از آن استفاده کند یا خیر. ۲۹- Controls for third parties apps یا کنترلهای مربوط به برنامههای شخص ثالث: برنامههایی در برنامههای مختلف گوگل نظیر گوگل درایو وجود دارند که خدمات مختلفی به کاربر ارائه میدهند. از اینحا تعیین کنید که برای استفاده از آنها، هر بار از شما سوال شود. ۳۰- Location یا مکان: یکی از کاربردیترین امکانات است که در هر لحظه در صورت روشن بودن دستگاه کودک، موقعیت آن را بر روی نقشه میتوانید مشاهده کنید. پس از فعال کردن این امکان از اینجا، در صفحه اول برنامه موقعیت کودک نمایش داده میشود.
۳۲- به عقب برگردید و پایین صفحه، دستگاه فرزندتان را پیدا کنید. زیر آن اطلاعات مختصری از آخرین زمان آنلاین بودن و میزان باتری مشاهده میکنید. به علاوه از گزینه Setting یا تنظیمات، گزینههای دیگری را پیدا میکنید. با زدن گزینه Play sound، صدایی را در دستگاه فرزندتان پخش کنید و آن را بیابید. Add/Remove User یا امکان اضافه یا حذف کاربر جدید توسط کودک در دستگاه خود. Install apps from unknown sources یا برنامههایی از منابع ناشناس: حتما این گزینه را خاموش نگه دارید چون معمولا بدافزارها از این طریق به دستگاههای هوشمند نفوذ میکنند. Developer options یا گزینههای برنامهنویس: که شامل ابزارهایی برای برنامهنویسان است. اگر کودک شما نیازی ندارد، آن را خاموش نگه دارید. Location setting: از این گزینه میتوانید کیفیت دریافت موقعیت را تعیین کنید. برای مثال اگر کودک خارج از منزل است از گزینه High accuracy استفاده کنید، در غیر اینصورت از گزینههای دیگر استفاده کنید. خاموش نگهداشتن لوکیشن در زمانهایی که نیازی به آن ندارید، باتری دستگاه را دیرتر خالی میکند. App permissions: از این بخش میتوانید ببینید تمام منابع دستگاه از جمله دوربین و میکروفون توسط چه برنامههایی استفاده شده است. همچنین میتوانید به برنامههای مختلف دسترسی بدهید یا آن را منع کنید.
خیر! علاوه بر انجام مراحل بالا، نکات زیر را همواره در نظر بگیرید:
تمامی ابزارها، در عین اثربخشی و هوشمند بودن، نمیتوانند پوشش کاملی ایجاد کنند. مطمئنترین گزینه نظارت با چشمانتان است!
بخش منابع و راهنماها دربردارنده اطلاعات مفید و کارشناسی است که در کنار تنظیمات کنترلی، بسیار مفید و اثر بخش است.
سیستمهای عامل دائما در حال به روز رسانی هستند. همواره تنظیمات کنترلی خود را با فانوس به روز کنید.